A jelenünkre is reflektál Gauder Áron rendező indiántörténete

A Kojot négy lelke az indián teremtéstörténetet meséli újra a mitikus Kojot figurájával a középpontban és március 16-tól lesz látható a mozikban. A film ugyanekkor mutatkozik be a Cartoon Movie animációs kongresszuson Bordeaux-ban, ahol a Gauder Áront a legjobb európai rendező díjára jelölték.

Magyar Nemzet
2023. 02. 18. 20:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett Gauder Áron legújabb animációs mozifilmjének, a Kojot négy lelke című alkotás előzetese és plakátja. A rendezőt gyerekkora óta inspirálja az indián kultúra és Cseh Tamással való megismerkedése még közelebb vitte őt ehhez a világhoz. A legendás magyar dalszerző a magyar indián–amerikai kultúrkör atyja volt, aki egy kötetnyi indián népmesét fordított le. Gauder Áron ezeket a történeteket szerette volna életre kelteni. Az ötletből született meg a Bereményi Gézával közösen írt forgatókönyv, amely az indiánok teremtésének mítoszán keresztül az egész emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet és felteszi a kérdést, hogy vajon sikerül-e mindannyiunknak megtalálnunk a helyünket az élet nagy körforgásában addig, amíg nem késő.

 

A Kojot négy lelke március 16-án debütál a magyar mozikban (Fotó: Vertigo Media)

A klímaválság kérdéseit feszegető, különleges látványvilágú indián történetben az olajvezetékek lefektetése miatt kerül szembe egymással egy nagyvállalat és az őslakosok. 

Az otthonunkért tüntető közösség felidézi az indiánok mágikus teremtéstörténetét, amely Kojot kalandjain keresztül hozza közel a nézőhöz az indián bölcsességet, és megmutatja, hogy a múlt tapasztalataira hallgatva könnyebb a jövőt jó irányba formálni.

Gauder Áron a trailer kapcsán a következőt nyilatkozta:

 

Ez a film rólunk szól, napjaink emberéről. A mitikus szereplők sorsán keresztül megtapasztalhatjuk, hogyan élhetünk harmóniában a természettel. Bízom benne, hogy a történet segít válaszokat adni arra, hogy ki vagyunk, mi a feladatunk, milyen irányba induljunk.

 

A Kojot négy élete főszereplőinek Bozsó Péter, Papp János, Pikali Gerda és Széles Tamás kölcsönözték a hangjukat. További szerepekben Scherer Péter, Kautzky Armand, Vida Péter, Előd Álmos, Debreczeny Csaba, Bolla Róbert, Schneider Zoltán, Kis-Kovács Luca, Faragó András, Vida Bálint és Vida Sára.

Gauder Áront idén az év európai rendezőjének jelölték a Cartoon Movie eseményen, ahol elismert európai animációs filmrendezőkkel együtt indul a díjért. A díjat az animáció területén nyújtott magas színvonalú munkájukért és az animációs filmiparra gyakorolt hatásukért ítélik oda.

A Kojot négy lelke című filmet március 16-tól vetítik a magyar mozikban. Az animációs alkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg.

 

Borítókép: A Kojot négy lelke plakátja (Fotó: Vertigo Media)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.