időjárás 16°C Malvin 2023. október 1.
logo
Koncepcióváltás az Operaházban?

Ókovács Szilveszter már csak vendégkarmesterként számít Kesselyák Gergelyre

Magyar Nemzet
2023.06.08. 15:48 2023.06.08. 20:49
Ókovács Szilveszter már csak vendégkarmesterként számít Kesselyák Gergelyre

A régi-új főigazgató igényt tart ugyan az eddigi első karmester szakmai tudására, de ehhez – mint fogalmazott – „vissza kell jönnie az Index irodáiból”.

Mint tudjuk, tizenegyen pályáztak korábban a Magyar Állami Operaház főigazgatói székére, közöttük Kesselyák Gergely is, majd végül Ókovács Szilveszter maradt az intézmény vezetője. Kesselyák Gergely, aki 2016 óta az intézmény első karmestere, a ma megjelent hírek szerint azonnali hatályú felmondólevelet kapott. 

Kesselyák Gergely  Fotó: Kozma István

A fent említettek kapcsán Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója a Magyar Nemzetnek az alábbi nyilatkozatot adta:

Ha egy négyszemközt tartott tegnap délutáni bizalmas operaházi beszélgetésről hír jelenik meg másnap délelőtt az Indexen, akkor most már valóban érteni vélem, ki, kinek miért és milyen sebességgel vitt ki eddig is mindent innen.


Kesselyák Gergely 2016 februárjától működött az Opera első karmestereként, az utolsó 50 esztendő leghosszabb első karmesteri periódusát vitte. Akkor pályázat nélkül kértem fel a tisztségre, most, 7 és fél évvel később, egy új ciklus kezdetén ugyanígy kérek fel másik karmestert. Ezt a bizottsági meghallgatáson is elmondtam, 2023 áprilisában, 11 tanúm van rá, és akkor még senki sem tudhatta az eredményt. Bevett gyakorlat ez: új kormány, (részben) új miniszterek.

Kesselyák karnagy úr újra vendégkarmester lesz emelt honoráriumért, amennyiben aláírja az ajánlatot: két produkciót vezényelne az Erkel Színházban és az Operaházban. A magam részéről szeretném, ha aláírná, karmesteri tudására számítunk, mert ez egy szakmai kérdés, de ahhoz vissza kell jönnie az Index irodáiból.

 Az ügy nyilvános része ezzel részemről lezárva, az újságírókat szeretettel várjuk előadásainkon. 

Borítókép: Az Operaház épülete (Fotó: Szabó Miklós)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.