Ókovács Szilveszter már csak vendégkarmesterként számít Kesselyák Gergelyre

A régi-új főigazgató igényt tart ugyan az eddigi első karmester szakmai tudására, de ehhez – mint fogalmazott – „vissza kell jönnie az Index irodáiból”.

Magyar Nemzet
2023. 06. 08. 15:48
Operaházban
Az Operaház épülete. Fotó: Szabó Miklós Forrás: Észak Magyarország
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint tudjuk, tizenegyen pályáztak korábban a Magyar Állami Operaház főigazgatói székére, közöttük Kesselyák Gergely is, majd végül Ókovács Szilveszter maradt az intézmény vezetője. Kesselyák Gergely, aki 2016 óta az intézmény első karmestere, a ma megjelent hírek szerint azonnali hatályú felmondólevelet kapott. 

Kesselyák Gergely  Fotó: Kozma István

A fent említettek kapcsán Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója a Magyar Nemzetnek az alábbi nyilatkozatot adta:

Ha egy négyszemközt tartott tegnap délutáni bizalmas operaházi beszélgetésről hír jelenik meg másnap délelőtt az Indexen, akkor most már valóban érteni vélem, ki, kinek miért és milyen sebességgel vitt ki eddig is mindent innen.


Kesselyák Gergely 2016 februárjától működött az Opera első karmestereként, az utolsó 50 esztendő leghosszabb első karmesteri periódusát vitte. Akkor pályázat nélkül kértem fel a tisztségre, most, 7 és fél évvel később, egy új ciklus kezdetén ugyanígy kérek fel másik karmestert. Ezt a bizottsági meghallgatáson is elmondtam, 2023 áprilisában, 11 tanúm van rá, és akkor még senki sem tudhatta az eredményt. Bevett gyakorlat ez: új kormány, (részben) új miniszterek.

Kesselyák karnagy úr újra vendégkarmester lesz emelt honoráriumért, amennyiben aláírja az ajánlatot: két produkciót vezényelne az Erkel Színházban és az Operaházban. A magam részéről szeretném, ha aláírná, karmesteri tudására számítunk, mert ez egy szakmai kérdés, de ahhoz vissza kell jönnie az Index irodáiból.

 Az ügy nyilvános része ezzel részemről lezárva, az újságírókat szeretettel várjuk előadásainkon. 

Borítókép: Az Operaház épülete (Fotó: Szabó Miklós)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.