Minőség, egyediség, sokszínűség Szentendrén

A Szentendrei Teátrum az 54. évadába lépett idén nyáron. A teátrumtól megszokott sokszínű programmal várják a nézőket július 21-től Szentendrén. – Színházi előadások, népszerű színészek és nagyon sok zene jellemzi a nyarunkat, melyből kiemelném a Barokk udvarlás régizenei fesztiválunkat, amely idén másodszor színesíti Szentendre kulturális kínálatát – mondta el lapunknak Lőrinczy György igazgató ma délben az évadbejelentő sajtótájékoztatón, melyet a különleges Riverside kikötő-étteremben tartottak Szentendrén.

2023. 06. 21. 16:30
Szentendre
Fotó: Weszelits András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajtótájékoztatón Lőrinczy György ismertette a programot, majd Vitályos Eszter köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, a térség országgyűlési képviselőjeként nagyon örül, hogy kiváló szentendrei és környékbeli művészek is fellépnek a programokon. – A Kulturális és Innovációs Minisztérium idén 31 millió forinttal támogatta a Szentendrei Teátrum nyári évadát – tette hozzá a miniszterhelyettes. Huszonnyolc rendhagyó programot kínál a Szentendrei Teátrum az idei nyárra. A szlogen most is a „Minőség, egyediség, sokszínűség”, hiszen továbbra is ezeket az értékeket tartották szem előtt a szervezők a műsor összeállításánál.

Szentendre
Hajóval érkeztek a fellépő művészek a Szentendrei Teátrum sajtótájékoztatójára. Fotó: Weszelits András

A Szentendrei Teátrum saját bemutatói 

 A prémium vendégjátékok mellett továbbviszik a saját bemutatók, a kisfesztiválok és a barokk muzsika hagyományát. Fő helyszín marad a Városháza udvara, de egyes programokba idén is bevonják a páratlan hangulatú város tereit, kacskaringós utcáit. Külön rangot ad a nyári színházak között az intézménynek az a tradíció, hogy saját premierekkel is büszkélkedhet. Így láthatunk idén négy, koprodukcióban elkészült előadást: a Nagyváradi Szigligeti Színházzal együttműködve az Én, a féreg – Kafka-kabarét, az Üvöltő szelek musical ősbemutatóját, amelyet a Benoit Produkcióval közösen állítanak színpadra, A díva és a férfi(ak) című kissé abszurd komédiát operaáriákkal, Rost Andrea főszereplésével. A produkciót a Teátrum a Rost Andrea Művészeti Alapítvánnyal és a VeszprémFesttel karöltve mutatja be a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális főváros támogatásával. Az Aki túsz, aki nem, jövök! című túszkomédia ősbemutatója is itt lesz, melyet kifejezetten Beleznay Endrére és Magyar Attilára írtak. A Fórum Színházzal készült koprodukcióban készült az előadás. A saját ősbemutatókhoz kell sorolni a Hol tekeregsz, királylány? szentendrei kalandozást is. Egy mese keretében, gyerekek keresik majd a zegzugos sikátorokban a királylányt, helyi macskák segítségével, miközben megismerik a város néhány történelmi személyiségének életét. A Teátrum és a Mutasd Magad Művészeti Mozgalom játéka a nyár folyamán hat alkalommal várja a kalandvágyó gyerekeket. 

 

Kisfesztiválok a Szentendrei Teátrum szervezésében 

Európa nyári, régizenei fesztiváljainak hangulatát hozza ismét Szentendre belvárosába a Barokk Udvarlás elnevezésű háromnapos kisfesztivál, amelynek helyszínei a Városháza udvara mellett a történelmi épületek hűs udvarai lesznek. A barokk Nápoly, Róma és Velence muzsikáját ingyenesen élvezhetjük kis koncerteken szerte a városban, a nagy koncerteken jeggyel, a fő helyszínen. 

Ismét lesz Cziffra György Fesztivál, de teljesen új programmal: idén a Budapest Ragtime Band koncertje idézi meg a nagy zongoristát, megnézhetjük a vadonatúj Cziffra dokumentumfilmet, és igazi csemegének ígérkezik Bősze Ádám és László Ferenc előadása, a Cziffrázva, ami a kacskaringós művészportrét nagy szakértelemmel és szeretettel fogja megrajzolni. 

Vendégjátékok, visszatérő produkciók és koncertek

A vendégjátékok meghívásakor a Teátrum számíthatott régi partnereire, az Orlai Produkcióra és a Rózsavölgyi Szalonra, de más, sikeres produkciókat is láthatunk, egészen egyedi névsorral. Érkezik többek között Bereczki Zoltán, Álmodozó című akusztikus stand-up estjével és Fischl Mónika vérpezsdítő, latin koncerttel, A szenvedély ízei címmel. Józan László és Ullmann Mónika a Válásguru című vígjátékban lépnek fel. Ónodi Eszter Szűcs Gabival mesél és énekel a Feleségek és szeretők című zenés esten híres nők szerelmi életéről. Formán Bálint, Mátyássy Bence és Tornyi Ildikó és Zsigmond Emőke az Üvöltő szelek musicalt játsszák és zenélik el. Brasch Bence a Válásguruban, Rohonyi Barnabás a Jaj, Nagyi! vígjátékban lépnek fel, Gubik Petra, a Mi van a zsebemben? nyáresti koncertre invitálja a nagyérdeműt. A tavaly nyáron, ugyanitt bemutatott Macskadémon komédia visszatér Szentendrére, a Barokk udvarlás kisfesztiválon pedig ismét  láthatjuk  a tavaly nyáron bemutatott Az úrhatnám szolgáló vígoperát, Pergolesi életigenlő zenéjével, Zemlényi Eszter, Hámori Szabolcs nagyszerű alakításaival, a Barokk Udvarlás Fesztiválzenekar kíséretével és Illés Szabolcs zenei vezetésével. A koncertek mindig kiemelt helyet kapnak a Szentendrei Teátrum programjában. A Danubia Zenekarral igazi nagyzenekari, szimfonikus zenét élvezhetünk, hiszen A mélyből a magasba című koncerten Schubert, Mozart és Beethoven hív minket bécsi kalandozásra. A két szentendrei folkdíva estje is nagyon érdekesnek ígérkezik: Tímár Sára lemezbemutató koncertjével érkezik, Ének a határtalanról címmel, népdalokkal és megzenésített Weöres Sándor-versekkel. Szvorák Katalin pedig augusztus 20-án lép fel Vigadj, boldog Pannónia! című ünnepi koncertjével, népénekekkel, népdalokkal, zsoltárokkal. 

Idén is lesznek ingyenes programok: a Barokk udvarlás kisfesztivál során, a város terein, teraszain látható kiskoncertre nem kell jegyet váltani. Az augusztus 20-i, ünnepi koncertre is csak regisztráció szükséges. 

Borítókép: Lőrinczy György, Vitályos Eszter és Fülöp Zsolt a Szentendrei Teátrum sajtótájékoztatóján (Fotó: Weszelits András )

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.