Népmesekötet mutatja be a vármegye egykori népi életét

A Tyukodi népmesék I–II. című kötetek az egykor hagyományosnak tekinthető tyukodi meseéletet mutatják be száztizenhat mesén és epikus történeten keresztül, több mint 16 órányi hanganyaggal kiegészítve.

Magyar Nemzet
2023. 06. 17. 12:33
null
Forrás: Magyar népmesék/Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kilencvenkét éves Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató eddig soha nem látott Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei mesegyűjtéseit adták ki. A néprajzkutató ezen két kötettel állít emléket egykori segítőjének és pályatársának, a mesekutató Kovács Ágnesnek.

A mesekötetekben a Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívumából olyan, 1955 és 1961 közötti időből származó meséket publikáltak, melyeket a gyűjtők Tyukodon még a hagyományos mesemondó alkalmak közben rögzítettek. A mesemondók abban az időszakban nem tollba mondták a néprajzkutatóknak meséiket, hanem azokat élő környezetben, a falusi mesemondásokkor, magnetofonnal rögzítették.

A településen a mesélés akkor még eredeti, közösségi funkciójában élt, esténként rendszeresen hangoztak el mesék. A Tyukodi népmesék csaknem hetven évvel az első néprajzi gyűjtés után jelent meg.

Tóth Gábor, a mesekötetek egyik szerkesztője elmondta, az 1955-ben megkezdődött gyűjtésben használt magnószalagok szerencsés körülmények között megmaradtak.

A község paraszti életében az 1960-as évekig – a közös munkaalkalmak meglétéig – nagy szerepe volt a közösségi mesemondásnak, a település kosárkötői, egykori cselédek és parasztemberek gazdag mesekincsét most először publikálták – fűzte hozzá.

A kötetben jelentős szerepet kapnak a felnőtteknek szóló mesék is, így számos pajzán mesét és trufát, azaz tréfabeszédet is megismerhetnek az olvasók. A Tyukodi népmesék olyan, mára már letűnt világot tár az olvasók szeme elé, amellyel megismerhető Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egykori népi élete és folklórkincse

– jegyezte meg a szerkesztő.

Andrásfalvy Bertalan és Kovács Ágnes Tyukodi népmesék I–II. című köteteit június huszadikán mutatják be a Néprajzi Múzeumban.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Magyar Népmesék/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.