A béke ideje Tusnádfürdőn

Tizenegyedik alkalommal érkezik Tusnádfürdőre a Magyar Teátrumi Társaság színházi sátra: a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programját 2023. július 18. és 22. között színházi előadásokkal, szakmai beszélgetésekkel, közönségtalálkozókkal és sakkversennyel gazdagítják.

Magyar Nemzet
2023. 07. 16. 18:00
null
www.szitamarton.hu Fotó: Szita Marton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programjának mottója „A béke ideje”. A hagyományoknak megfelelően az eseménynek ebben az évben is az erdélyi Tusnádfürdő ad otthont július 18. és 23. között.

Magyar Teátrumi Társaság (MTT) színházi sátra Tusnádfürdőn
A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) színházi sátra Tusnádfürdőn (Forrás: Székelyhon.ro)

A Magyar Teátrumi Társaság színházi sátra idén már tizenegyedik esztendeje várja az előadó-művészetek szerelmeseit Tusnádfürdőn számos színes, izgalmas programmal a színház-, zene- és cirkuszművészet jeles képviselőinek közreműködésével. 

A sátor házigazdái Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ igazgatója és Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára.

„A kulturális sátor állandó, minden évben nagyon várt színfoltja lett a tábornak. A különböző előadó-művészeti ágak jelenlétének létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy minden évben az összes előadásunk telt házas” – idézi a közlemény Fekete Pétert.

A rendezvényre már a kezdetektől olyan programelemekkel készültek, amelyek minden korosztályt megszólítanak. A délelőtt idén is a gyermekeké: a gyergyószentmiklósi HalVirág Bábszínház két előadása és a Színházikó Társulat Süvít az északi szél című bábelőadása is megtekinthető lesz a fesztiválon.

A szakmai beszélgetések a magyarországi színházak helyzetét vizsgálják meg, arra keresve a választ, hogy melyek a magyar színházi élet legégetőbb problémái. A programban Szabó Ágnes (Gózon Gyula Kamaraszínház), Fekete Péter (Nemzeti Cirkuszművészeti Központ, volt kulturális államtitkár, Jászai Mari-díjas érdemes művész), Pataki András (Jászai Mari-díjas rendező, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke) és Barabás Botond (Szolnoki Szigligeti Színház) lesznek a beszélgetőpartnerek.

A Szabadság, szerelem – Petőfi 200 címmel megvalósuló zenével és prózával „fűszerezett” beszélgetés témája a Kertész Imre Intézet Petőfi zenei díjas előadása. Beszélgetőtársak: Ugron Zsolna, Káel Csaba és Berecz István.

A rajongók mindennap találkozhatnak a nagyszínpadon fellépő zenekarokkal közönségtalálkozók formájában is, ahol Szabó László beszélget az együttesek tagjaival.

Esténként nívós színházi, táncos, cirkuszi produkciókkal várják az érdeklődőket: szerdán este a Duna Művészegyüttes Magyar táncképek előadását láthatják, csütörtök este a Soproni Petőfi Színház, az Esztergomi Várszínház, a Szolnoki Szigligeti Színház és a Forrás Színház koprodukciója a Silentio transeo pódiumest keretében betekintést nyerhetünk a XX. század elhallgatott irodalmába.

Péntek este a Fővárosi Nagycirkusz Cirkuszkarnevál című műsorát mutatják be; a záróestén, szombaton pedig az Esztergomi Várszínház Végy karjaidra, idő… címmel Sinka István műveiből egy zenés-verses válogatást hoz el a fesztiválra.

Hiszünk abban, hogy a kultúra képviselői képesek leginkább átívelni a határokat,  fontos számunkra, hogy a nem anyaországban élők fesztiválokon is találkozzanak magyar kulturális produkciókkal. A Magyar Teátrum sátor, az előadó-művészetek világa mindenkit tárt kapukkal vár

– nyilatkozta Szabó László.

Részletes program:

2023. július 18., kedd:

16.00 Közönségtalálkozó: Magna Cum Laude

17.00 Közönségtalálkozó: Maszkura és a Tücsökraj

 

2023. július 19., szerda:

10.30 Magyar Teátrum Színpad: HalVirág Bábszínház – A ládikó

15.00 Nyilvános próba: Duna Művészegyüttes – Magyar táncképek

17.00 Közönségtalálkozó: Pál Utcai Fiúk

19.00 Magyar Teátrum Színpad: Duna Művészegyüttes – Magyar táncképek

 

2023. július 20., csütörtök:

10.30 Magyar Teátrum Színpad: Színházikó Társulat – Süvít az északi szél

14.00–15.00 Magyar Teátrum beszélgetés: Magyarországi színházak: válságon innen vagy túl?

15.30–17.00 Magyar Teátrum Filmklub: Batthyány Lajos Alapítvány – A jobbközép gondolkodás bölcsője (dokumentumfilm, 48 perc)

17.00 Közönségtalálkozó: Anima Sound System

19.00–20.00 Magyar Teátrum Színpad: Silentio transeo – a XX. század elhallgatott irodalma (pódiumest), a Soproni Petőfi Színház, az Esztergomi Várszínház, a Szolnoki Szigligeti Színház és a Forrás Színház koprodukciója

 

2023. július 21., péntek:

10.30 Magyar Teátrum Színpad: Halvirág Bábszínház – Macskacicó

11.00 Rapid sakkverseny – 10 perces gondolkodási idővel

14.00–15.00 Magyar Teátrum beszélgetés: Szabadság, szerelem - Petőfi 200 - zenével és prózával fűszerezett beszélgetés a Kertész Imre Intézet Petőfi zenei díjas előadásáról

15.00 Nyilvános próba: Cirkuszkarnevál

16.00 Közönségtalálkozó: Péterfy Bori & Love Band

17.00 Közönségtalálkozó: Parno Graszt

19.00–20.00 Magyar Teátrum Színpad: Cirkuszkarnevál, a Fővárosi Nagycirkusz produkciója

 

2023. július 22., szombat:

15.00 Nyilvános próba: Esztergomi Várszínház – „Végy karjaidra, idő …” – Válogatás Sinka István megzenésített verseiből és prózai műveiből

16.00 Közönségtalálkozó: Ismerős Arcok

17.00 Közönségtalálkozó: Republic

19.00–20.00 Magyar Teátrum Színpad: „Végy karjaidra, idő…” – Válogatás Sinka István megzenésített verseiből és prózai műveiből, Esztergomi Várszínház

Borítókép: Silentio transeo (Forrás: soproniszinhaz.hu/)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.