A középkortól a bécsi klasszikáig

Július 18–29. között tizedik alkalommal veszi át a szerepet a régizene Veszprémben és Tihanyban a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program és a Haydneum Magyar Régizenei Központ együttműködésében.

Magyar Nemzet
Forrás: VEB2023 EKF2023. 07. 17. 17:00
Veszprémi Régizenei Napok
A Veszprémi Régizenei Napok egyik eseménye ( Fotó: ©VEB2023 EKF Forrás: ©VEB2023 EKF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismerkedés a régizene műfajával vagy még intenzívebb elmélyülés? A július 18-tól több mint egy hétig tartó Veszprémi régizenei napokon minden a régizenéről szól kamaraegyüttesek és vokális együttesek közreműködésével – ráadásul olyan különleges és stílusos-hiteles helyszíneken, mint a veszprémi jezsuita templom, a tihanyi apátság vagy a balatoncsicsói templom.

Veszprémi Régizenei Napok
A Veszprémi régizenei napok egyik eseménye a veszprémvölgyi jezsuita templomban (Fotó: ©VEB2023 EKF) 

Veszprém város fejlődésének és épített örökségének ugyanúgy meghatározó időszaka volt a középkor, mint a reneszánsz és a barokk. A Veszprémi régizenei napok célja az, hogy ennek a meghatározó időszaknak a zenéjét mutassa be korhű előadásmódban. 

A központi helyszín választása sem lehetne tökéletesebb a festői Veszprémvölgyben található 18. századi barokk stílusú jezsuita templomnál, amely zenemű, előadó, helyszín és környezet meghitt, intim összhangjának kivételes lehetőségét kínálja.

„A régizene korhű előadásmódjának több összetevője, feltétele is van” – emelte ki Vikman Pál, a Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program projektmenedzsere és az Orlando Énekegyüttes alapítója és művészeti vezetője. „Maga a mű, a korszak és a hely, ahol született, jelenti a kiindulópontot annak eldöntéséhez, egyáltalán milyen hangszer és apparátus szükségeltetik az előadásához. Ezeket a hangszereket csak komoly szakértelemmel lehet rekonstruálni.” A historikus előadásmóddal foglalkozó zenészek ezért rengeteg időt kell töltsenek kutatómunkával, korabeli források tanulmányozásával, hogy egyre részletesebb képet alkothassanak az adott kor zenei, kulturális adottságairól, szokásairól. 

A régi korok szakrális épületeiben elevenednek meg a középkortól a bécsi klasszikáig terjedő időszak muzsikái neves hazai és külföldi művészek tolmácsolásában. 

Különösen izgalmas és ritka alkalomnak ígérkezik a világhírű María Christina Kiehr szopránénekesnő, Ariel Abramovich lantművész és Jonatan Alvarado tenor koncertje 24-én, valamint J. S. Bach: Die Kunst der Fuge (A fúga művészete) című nagyszabású művének előadása négy viola da gambán és csembalón, 23-án.

A tízéves hagyományra visszatekintő Veszprémi régizenei napok az Európa kulturális fővárosa program klasszikus zenei koncepciójának kiemelt eseménye és a „Veszprém, az UNESCO zenevárosa” program palettáját gazdagító fesztivál.

A részletes program a Veszprémi régizenei napok programsorozat és a Veszprém–Balaton 2023 oldalon olvasható.  

További információk az eseményről ITT találhatók. 

Borítókép: Veszprémi régizenei napok (Fotó: ©VEB2023 EKF)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.