Amerikai sci-fi író lesz az idei budapesti nemzetközi könyvfesztivál díszvendége

Szeptember 28. és október 1. között rendezik meg a 28. Budapesti nemzetközi könyvfesztivált, amely 140 kiállítóval, több mint negyven külföldi szerzővel várja látogatóit a Millenáris parkban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 21. 15:00
John Scalzi
John Scalzi Forrás: Wikimedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 28. alkalommal megvalósuló budapesti nemzetközi könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma – olvasható a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) közleményében. A fesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit, az idei rendezvény díszvendége a népszerű amerikai sci-fi író, John Scalzi, aki átveszi a Budapest-nagydíjat is.

A tavalyi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál pavilonjai a Millenárison
A tavalyi budapesti nemzetközi könyvfesztivál pavilonjai a Millenárison 
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt 

Az idei fesztivált a parkban, a B (Nagycsarnok) és D épületben (Üvegcsarnok), az Európa-ponton és a Nemzeti Táncszínházban rendezik meg. A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek és az olvasás népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat a D épületben.

Díszvendégországként az idén Hollandia mutatkozik be. Az utóbbi évekre jellemző, hogy közép-európai viszonylatban is kiemelkedően magas számban jelentek meg holland könyvek magyar fordításban, ezt tükrözi a holland pavilon szlogenje: „könyvek tengerén”.

Folytatódik a PesText és a könyvfesztivál együttműködése: a PesText őszi irodalmi és kulturális fesztiváljára érkező írókkal a könyvfesztivál látogatói is találkozhatnak.

A fesztiválon szeptember 29-én pénteken tartják meg az európai írótalálkozót az Európa-pontban. A rendezvényen kerekasztal-beszélgetésekkel várják az európai irodalom iránt érdeklődőket, akik angol–magyar szinkrontolmácsolással követhetik a különböző tematikájú eseményeket. Az írótalálkozó programjában szerepel többek között a holland írók kerekasztala és európai irodalmi díjas írók beszélgetése.

A nemzetközi könyvfesztiválon minden évben az oktatást és a nevelést legjobban segítő könyvért és CD-ért adják át a Budai-díjat.

Borítókép: John Scalzi (Fotó: Wikimedia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.