Emlékhelytúrát szerveznek Eötvös Loránd születésének 175. évfordulója alkalmából

Az esemény reggel 8 órakor kezdődik a Svábhegyen Eötvös Loránd édesapja, Eötvös József mellszobránál, majd a Gesztenyés kertben Eötvös Loránd szobránál és a MOM-emlékműnél tartanak megemlékezést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 25. 18:00
Eötvös Loránd szobra, Buda István alkotása (2016) az ELTE jogi karának épülete előtt az Egyetem téren
Eötvös Loránd szobra, Buda István alkotása (2016) az ELTE jogi karának épülete előtt az Egyetem téren Fotó: Balaton József Forrás: MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezők tájékoztatása szerint ezután Eötvös Loránd életútjának legfőbb állomásait járják be: gyermekéveiről a Piarista közben, rektori és ifjúságnevelő tevékenységéről az Egyetem téren hangzik el kiselőadás. Majd az érdeklődők megtekinthetik A pontosság bűvöletében című kiállítást az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban.

Eötvös Loránd fiatalkori képe
Eötvös Loránd fiatalkori képe Fotó: Wikimedia 

A kiállítás megtekintése után a Régi Képviselőházhoz, a mai Olasz Kultúrintézethez indulnak, ahol kiselőadás hangzik el Eötvös Loránd kultuszminiszteri és turistaszervező tevékenységéről. Ezt követően az ELTE D épületében folytatódik a vezetett séta, majd a Trefort-kertben, az MTA székháza előtt és a Fiumei úti sírkertben tartanak megemlékezést. Az egész napos program a Krisztinavárosi Havas Boldogasszony-templomban hálaadó misével és emléktábla-avatással zárul.

Az Eötvös Loránd szellemi örökségét ápoló szervezetek, intézmények az emlékhelytúra mellett számos más rendezvényt is tartanak az évforduló alkalmából: ezek között július 29-én elhelyezik Eötvös Loránd jégcsákányát Dobogókőn, a Báró Eötvös Loránd Menedékházban, augusztus 9-én és 12-én pedig kerékpáros expedíció indul az ELTE-ről a Dolomitok Eötvös-csúcsához.

Báró Eötvös Loránd fizikus, kultuszminiszter, a nevét viselő torziós inga feltalálója 1848. július 27-én született Budán. Halálának centenáriumán 2019-et Eötvös Loránd-emlékévvé nyilvánították, 2021-ben a budapesti Gesztenyés kertben avatták fel szobrát.

Borítókép: Eötvös Loránd szobra az ELTE jogi karának épülete előtt az Egyetem téren (Fotó: MTVA/Balaton József)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.