Csoportdinamika a Balaton vizén

Minthogy maga is rendszeresen szörfözik a tavon, Péterfy Ábel festőművész visszatérő témája a Balatonhoz kapcsolódó aktivitások közösségi megélése. Az ember és a tó viszonyát általában nagyobb távlatból figyeli és ezeket a dinamikákat festi megannyi variációban. Ábrahámhegyen, a Bernáth Aurél Galériában nyílt tegnap egyéni tárlata a művésznek, amely szeptember 8-ig látogatható.

Szilléry Éva
2023. 08. 06. 13:42
Balaton
Forrás: Pintér Galéria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A roppant méretű tó és a csapatban elhúzó vitorlások látványa vagy a befagyott vízen pontszerűen látszód korcsolyázók sokasága Péterfy Ábel festőművész figyelmének régóta a fókuszában áll. Mint Balatonkenesén élő alkotót és sportembert, leginkább a tó adta kikapcsolódás lehetőségei érdeklik. 

Balaton
Ritka kép manapság: korcsolyázók tömegee a Balaton jegén (Fotó: Verebics Ágnes )

 

A végtelen természetnek alárendelt ember kicsinységét ábrázolja, miközben lenyűgözik azok a formák, amelyeket az emberi közösség csapatban megrajzol a tavon.

Képeit szemlélve a csoportdinamika végtelen variációjával találkozunk, és szembesülünk azzal a színgazdagsággal, amelyet a Balaton néhány percen belül képes produkálni. Miközben Péterfy elsősorban az ember és a természeti környezet viszonyát fejtegeti, a „díszlet” sohasem közömbös, konkrétan és félreérthetetlenül a balatoni táj.

A művész az ábrahámhegyi Bernáth Aurél Galériába kizárólag balatoni képeket hozott, a kiállítás több mint egy hónapig lesz látható.

 

 

Borítókép: Péterfy Ábel festménye (Forrás: Pintér Galéria) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.