Ennyibe kerülhettek a szervezőknek a Sziget fesztivál legnagyobb sztárjai

Bár üzleti titokként kezelik, hogy mekkora összegért sikerült elhozniuk Budapestre egy-egy világsztárt, bizonyos adatok alapján ki lehet következtetni, mennyiért vállalták a fellépést.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2023. 08. 17. 17:31
EILISH, Billie
Budapest, 2023. augusztus 15. Az amerikai Billie Eilish koncertje a 29. Sziget fesztivál hatodik napján az óbudai Hajógyári-szigeten 2023. augusztus 15-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gázsit nagyban befolyásolják a fellépés körülményei, az arénakoncertek például jóval drágábbak a fesztiváloknál, már csak az események hosszából és felszereltségéből adódóan is – olvasható a Világgazdaság oldalán. Mint írják, a legnagyobb fellépők általában fix díjat kérnek, az összeg nagyban függ attól, mekkora az adott művész népszerűsége, piaci értéke.

EILISH, Billie
Az amerikai Billie Eilish koncertje 2023. augusztus 15-én (Forrás: MTI/Balogh Zoltán)

A Sziget idei legismertebb neve az amerikai énekesnő, Billie Eilish volt, akinek Instagram-oldalán 110 millió követője van. A fiatal előadó a legjobban kereső zenészek élvonalában van, 21 évesen már nettó 141 milló dolláros vagyonnal rendelkezik. Óvatos becslések szerint évi 75 millió dollár bevétele van, amit nemcsak a hangjával, hanem tőzsdei és ingatlanbefektetésekkel keres meg.

Az, hogy egy-egy külföldi sztár milyen összegért vállal fellépést, a Celebrity Talent amerikai fellépésszervező ügynökség oldaláról is kiderülhet, így meg lehet becsülni, honnan indulhatnak a tárgyalások az adott fellépés ellenértékéről. 

Nyilvános adataik szerint Billie Eilish egy-egy koncertért alsó hangon egy, másfél millió dollárt is elkérhet, ami jelenlegi árfolyamon 350 – 530 millió forintot jelenthet.

Az együttesek közül az idei Szigeten az Imagine Dragons volt a legnagyobb név, Instagram-követőik száma meghaladja a 7,2 milliót. A már említett fesztiválszervező ügynökség adatai szerint őket 1,5 millió dollárért lehet megkörnyékezni, de más információk szerint ennél is több pénzt kérnek.

REYNOLDS, Dan
Dan Reynolds énekes az amerikai Imagine Dragons együttes koncertjén a 29. Sziget fesztivál második napján az óbudai Hajógyári-szigeten 2023. augusztus 11-én (Forrás: MTI/Balogh Zoltán)

A magyarországi fesztiválszervezőknek tehát mélyen zsebbe kell nyúlni, ha tartani akarják a rendezvény népszerűségét s az ezzel járó bevételeket.

Borítókép: Az amerikai Billie Eilish koncertje a 29. Sziget fesztivál hatodik napján az óbudai Hajógyári-szigeten 2023. augusztus 15-én. (Forrás: MTI/Balogh Zoltán)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.