A Kárpát-medence éttermeinek kalauza + videó

Borbély Zsolt Attila Kárpát-medencei étteremkalauz című kötetét mutatták be az érdeklődők előtt szombaton délután a királyszállási Nagy-Magyarország Parkban. A munkát Mészáros Gabriella borakadémikus méltatta. Mindez a várpalotai Trianon Múzeum újranyitása alkalmából szervezett hétvégi eseménysorozat záró rendezvénye volt.

2023. 09. 24. 20:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vaskos kötet – amelyet lapozgatva a Kárpát-medence 450 éttermének bemutatásával találkozhat az olvasó – mindenkinek szól, de mégsem klasszikus étteremkalauz, jellemezte munkáját az erdélyi kötődésű Borbély Zsolt Attila, aki csakúgy a magyarnemzet.hu Repeta rovatának, munkatársa, mint a beszélgetést moderáló Mészáros Gabriella.

Borbély Zsolt Attila étteremkalauza nemcsak a felnőttek,  hanem a kisebbek érdeklődését is felkeltette. Fotó: Tihanyi Tamás

Borbély Zsolt Attila nagyszabású gyűjtése azoknak is jó szívvel ajánlható, akik nem kívánnak jelentős összeget áldozni egy-egy ebédért vagy vacsoráért. 

A szerző az eseményen azt mondta, ha van kormányzati akarat, akkor minden van, márpedig szerinte a magyar konyhakultúra és gasztronómia gyökereiről beszélni kellene a fiataloknak az iskolákban. A témához csatlakozva Mészáros Gabriella borakadémikus az elhangzottakhoz szólva hozzátette, sajnos kevés olyan éttermet találunk ma Magyarországon és a Kárpát-medencében, amely a gyerekeknek is izgalmas és igényes menüt kínál. Szomorú, hogy manapság sok olyan magyar kislány és kisfiú akad, aki nem tudja, mi a derelye vagy a slambuc.

Egy Kárpát-medencei gasztronómiai értéktárra is szükség volna annak érdekében, hogy ne vesszenek el ezek az ételek.

Megfogalmazódott az eseményen, hogy „ami nagyanyáink ételeiben természetes volt, azt ma drágán, bioként árulják”. Sajnos egyelőre még kevés olyan hely van az országban, ahol folyamatosan tudják biztosítani az ételek kiváló alapanyagait az igényes éttermek részére. Mészáros Gabriella arról is beszélt, hogy szerinte „hozzá lehet nyúlni” a nagy magyar klasszikusokhoz, bátran újra lehet értelmezni hagyományos ételeinket. 

Van helye ennek, de közben meg kell őrizni a régit, az eredetit, akár visszanyúlva a paprikakorszak előtti időkig

– erősítette meg véleményét.  

Dunát lehet rekeszteni azokkal az éttermekkel a Kárpát-medencében, amelyek a helyben legnépszerűbb tájjellegű ételeket kínálják – de közben ott van az étlapon az olasz tésztaétel is. Ennek az az oka, hogy a pastávaé nagyon könnyű hasznot realizálni, hatást elérni, mert népszerű és jó étel. De örömteli, hogy az utóbbi években mennyire megnőtt a magas minőségű helyek száma, immár százhetven körül van a Kárpát-medencében – becsülte meg tapasztalatai alapján Borbély Zsolt Attila. 

Borítókép: Borbély Zsolt Attila bemutatja az étteremkalauzt a Trianon Múzeum újranyitása alkalmából rendezett kétnapos eseményen (Fotó: Tihanyi Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.