Az öt legjobb Mel Gibson-film – Váltságdíj + videó

Felkavaró és egyben megosztó történet, szenzációs színészi játékkal.

2023. 09. 29. 20:00
null
Forrás: InterCom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mel Gibson filmjeit bemutató sorozatunkban elérkeztünk az ezüstérmes produkcióig. Idézzük fel, hogy eddig milyen filmek kerültek fel a listánkra. Az ötödik helyet a Mi kell a nőnek? (What Women Want) című vígjáték szerezte meg 2000-ből, a negyedik pozícióba pedig a 2002-es Katonák voltunk (We Were Soldiers) című háborús alkotás került, a harmadik mozi a listánkon pedig a Sötétség határán (Edge of Darkness) című remek akciófilm lett. A második helyet egy felkavaró és egyben megosztó krimi, a Váltságdíj (Ransom) szerezte meg.

2. Váltságdíj (1996)

A filmet Ron Howard rendezte, aki számos filmben bizonyította tehetségét úgy, mint a  A nagy autólopás (Grand Theft Auto, 1977), Skyward (1980), Éjszakai műszak (Night Shift, 1982), Csobbanás (Splash, 1984), Selyemgubó (Cocoon, 1985), Willow (1988), Vásott szülők (Parenthood, 1989), Lánglovagok (Backdraft, 1991), Túl az Óperencián (Far and Away, 1992), Lapzárta (The Paper, 1994), Apolló 13 (1995), Ed TV (1999) , A Grincs (How the Grinch Stole Christmas, 2000), Egy csodálatos elme (A Beautiful Mind, 2001), Az eltűntek (The Missing, 2003), A remény bajnoka (Cinderella Man, 2005), A Da Vinci-kód (The Da Vinci Code, 2006), Frost/Nixon (2008), Angyalok és démonok (Angels & Demons, 2009), A dilemma (The Dilemma, 2011), Hajsza a győzelemért (Rush, 2013), A tenger szívében (In the Heart of the Sea, 2015), Inferno (2016), Solo: Egy Star Wars-történet (Solo: A Star Wars Story, 2018), vagy éppen a Vidéki ballada az amerikai álomról (Hillbilly Elegy, 2020). Ezen kívül nagyszerű dokumentumfilmeket is készített úgy, mint Made in America (2013), The Beatles: Nyolc nap egy héten – A turné-évek (2016), Pavarotti (2019), Tűzvész után: Újjáépíteni Paradise-t (2020). A Váltságdíj című mozi alapötletét az alkotók az 1956-os, azonos című alkotástól kölcsönözték, amely maga is a The United States Steel Hour című televíziós sorozat egy két évvel korábbi, Fearful Decision című epizódjára épült. Az eredeti film főszerepeit olyan sztárok játszották, mint Glenn FordDonna Reed, illetve Leslie Nielsen, akinek ez volt az első filmszerepe.

Fotó: Wikipédia

Történet

Tom Mullen (Mel Gibson) sikeres ember, hozzászokott a kemény alkudozásokhoz. Bankszámláján dollármilliók, otthon szép felesége (Rene Russo), egészséges fia várja. Ám, amikor a fia gyermekrablók kezébe kerül, egy kudarcot vallott FBI-mentőakció után rá kell döbbennie, nem elég a pénz, a hatalom és a befolyás. Végül egyedül kénytelen szembeszállni az emberrablókkal, ezért döbbenetes lépésre szánja el magát. Bejelenti a tévében: ha a fiát nem kapja vissza, a követelt váltságdíjat vérdíjul tűzi ki a gyermekrablók fejére – olvasható a film hivatalos sajtóanyagában. Ezt követően elindul a gyermekrablók fejében is a gondolat, hogy itt bizony nem kapnak pénzt. A vezetőjük, a rendőrnyomozó Jimmy Shaker (Gary Sinise) változtat is az eredeti terven és egy rendőri akciónak álcázva megöli a bűntársait és arcátlanul bejelentkezik a kitűzött vérdíjért. Végül minden jóra fordul, a gonosz elnyeri méltó jutalmát. 

Fotó: InterCom

A mozi kulcsjelenete

A mozi legkeményebb és egyben legfelkavaróbb jelenete, amikor Mullenhez eljön a jutalomért Jimmy Shaker és miközben tárgyalnak, Mullen kisfia Sean felismeri Shaker hangját és félelmében bevizel. Ebből tudja meg Mullen, hogy Shaker volt a gyermekrabló. Megrázó jelenetsor, szinte beleég a retinánkba. Egyébként a Sean Mullent játszó gyermekszínész Nick Nolte fia, Brawley Nolte volt.

A film utóélete

A mozi összbevétele 309 492 681 dollár volt az IMDB adatai alapján. Ezzel a Váltságdíj 1996 egyik legsikeresebb filmjévé vált, az Egyesült Államokban az éves lista ötödik helyén végzett. A szakma figyelmét is felkeltette a film, Mel Gibson Golden Globe jelölést kapott a legjobb színész kategóriában, illetve kapott még Szaturnusz-díj jelölést is az alkotás. A film zenéjéért pedig James Horner megkapta a ASCAP Film- és Televíziós Zenei Díjat, a Top Box Office Film kategóriában.

Tom Mullen (Mel Gibson) és felesége Kate (Rene Russo) és a megkerült fiú, Sean (Forrás: InterCom)

Érdekességek

Ron Howard első választása Jimmy Shaker szerepére Alec Baldwin volt, aki azonban visszautasította a felkérést, így került képbe Gary Sinise, aki zseniálisan alakította a mindenre elszánt gyermekrablót.  A szereplő neve egyébként beszédes név: az angol nyelvben a „shaking someone down” a zsarolásra egy kifejezés. A gonosztevő egy jelenetben a földfelszíni Eloikról és a föld alatt élő Morlockokról beszél Mullennek. E lények H. G. Wells Az időgép című tudományos-fantasztikus novellájának szereplői - olvasható a Wikipédia cikkében. A felvétek 1996január 10. és május 10. között zajlottak. Eredeti helyszíneken, New Jersey és New York államokban. Érdekesség, hogy a film forgatása pár napig szünetelt, mert Mel Gibson sürgősségi vakbélműtéten esett át. A film zeneéje körül is kialakult egy kis kavarodás. Howard Shore megkomponálta a film teljes zenéjét, ami azonban nem felelt meg Ron Howard rendezőnek, ezért új zeneszerzőt keresett a helyére, végül James Horner volt, aki megírta a produkció zenéjét.

Összegzés

A Váltságdíj című mozi nagyon megosztó. Sokakban felháborodást keltett, hogy a Mel Gibson által alakított Tom Mullen nem fizette ki a váltságdíjat a fia elrablóinak. Ez erkölcsi és morális kérdés. Azt szokták mondani, hogy zsarolókkal nem szabad tárgyalni, nem szabad nekik engedni. Ez egy határozott és karakán álláspont. Azonban arra kíváncsi lennék, hogy abban a helyzetben, amit a film bemutat, ki lett volna olyan bátor és határozott, hogy ne fizessen ki bármennyi pénzt a saját gyermekének az életéért. Ez a komoly feszültséget zseniálisan ábrázolja Howard a filmben. Mullen belső szenvedését Gibson remekül, nagy átéléssel jelenítette meg és a feleségét alakító Rene Russo is káprázatosan játszotta el a hangulatváltozásokat az őrjöngő kiborulástól a férje melletti kiállásig. Russo és Gibson között amúgy is jó a kémia, nagyon sikeresen tudtak együttműködni a Halálos fegyver (Lethal Weapon) sorozatban is. A Váltságdíj nagyszerű filmélmény és talán pont az adja meg a különleges ízét, hangulatát, hogy kérdéseket vet fel és párbeszédet indít el a nézőkben. Arról nem is beszélve, hogy végig pattanásig feszült, izgalmas, remek szórakozás. 

Idővonal: A Váltságdíj című filmet 1996-ban mutatták be, abban az évben, amikor Hjakutake Judzsi japán amatőr csillagász felfedezte a róla elnevezett, hosszú periódusú Hjakutake-üstököst, amely viszonylag közel haladt el a Föld mellett. (A XX. század legfényesebb üstökösei közé tartozott. Április elejére elhalványult, a Napot május 1-jén közelítette meg a legjobban.), Magyarország csatlakozott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez, az OECD-hez, Spanyolországban megalakult a José María Aznar vezette új kormány,  II. János Pál pápa levelében a katolikus vallással összeegyeztethetőnek írta Darwin evolúciós elméletétÓbudán fényes nappal agyonlőtték Prisztás Józsefet, aki sokak szerint a hazai maffia egyik vezéralakja volt, A Túpac Amaru baloldali gerillaszervezet 12 tagja a limai (Peru) japán nagykövetségen 400 túszt ejtett, köztük magas rangú diplomatákat és politikusokat. Bebörtönzött társaik szabadon bocsátását követelték. Néhány nap múlva a túszok több mint háromnegyedét szabadon engedték, de még 74 személy maradt a fogságukban, a Pannonhalmi Bencés Főapátságot és közvetlen természeti környezetét a világörökség részévé nyilvánították, Helmut Kohl német kancellár és Jacques Chirac francia elnök kölcsönös biztonsági és védelmi megállapodást írt alá, az edinburghi várban elhelyezték a skót nemzeti szimbólumot, a Scone-i követ (Végzet Köve, vagy a Koronázókő), az etióp légitársaság Addisz-Abebától Abdijanba tartó gépét 180 utassal a fedélzetén légikalózok eltérítették, akik a robbanószerekkel Ausztráliába akarták kényszeríteni a repülőt; a gépnek elfogyott az üzemanyaga, ezért a Comore-szigetek közelében az Indiai-óceánba zuhant – az áldozatok között volt Annus AntalMagyarország kenyai és etiópiai nagykövete is. és Ópusztaszeren felavatták a Nemzeti Történeti Emlékparkot és a restaurált Feszty-körképet. (Wikipédia)

A Mel Gibson filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten győztest hirdetünk. Kiderül, hogy melyik mozi került a mini toplistánk élére.

Borítókép: Tom Mullen (Mel Gibson) a televízióban kitűzi a vérdíjat a fia elrablóinak a fejére, a háttérben az elrabolt fiú Sean (Brawley Nolte) fényképe látható (Forrás: InterCom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.