Az öt legjobb Mel Gibson-film – A sötétség határán + videó

Vérbeli bosszúfilm, remek akciójelenetekkel.

2023. 09. 22. 20:00
null
Forrás: Palace Pictures
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mel Gibson filmjeit bemutató sorozatunkban elérkeztünk a bronzérmes mozihoz. Idézzük fel, hogy eddig milyen filmek kerültek fel a listára! Az ötödik helyet a Mi kell a nőnek? (What Women Want) című vígjáték szerezte meg 2000-ből, a negyedik pozícióba pedig a 2002-es Katonák voltunk (We Were Soldiers) című háborús alkotás került. A harmadik mozi a listánkon a Sötétség határán (Edge of Darkness) című remek akciófilm lett. Sokan más filmet szeretettek volna ebben a pozícióban látni, de a műfaji sokszínűség is szempont az általunk készített toplista megalkotásakor, így e mellett az akciódús, klasszikus bosszúfilm mellett döntöttünk. 

 Mel Gibson, film, mozi
Mel Gibson Fotó: Palace Pictures

3. A sötétség határán (2010)

A filmet Michael Campbell rendezte, aki olyan remek akciófilmekben tette le a névjegyét, mint a Gyilkos törvény (Criminal Law, 1988), A jog hálójában (Defenseless, 1991), Menekülés Absolomból (No Escape, 1994), Aranyszem (GoldenEye, 1995), Zorro álarca (The Mask of Zorro, 1998), Jég és föld között (Vertical Limit, 2000), Határok nélkül (Beyond Borders, 2003), Zorro legendája (The Legend of Zorro, 2005), vagy éppen a Casino Royale (2006). A sötétség határán című mozi a Campbell által 1985-ben készített azonos címen futó,  BAFTA-díjjal jutalmazott hatrészes minisorozat alapján készült, amelyben a főbb szerepeket Bob PeckJoe Don Baker és Joanne Whalley játszotta. Érdekesség, hogy a sorozat zenéjét Eric Clapton szerezte. A film producerei az Oscar-díjas Graham King és Tim Headington voltak, hozzájuk csatlakozott Michael Wearing, aki az eredeti BBC-sorozat producere volt korábban. A Troy Kennedy Martin által írt történetre alapuló forgatókönyvet a szintén Oscar-díjas William Monahan és Andrew Bovell írta.

„Rögtön heves érzelmeket váltott ki belőlem az apa-lánya kapcsolatot boncoló történet. Nekem is van egy lányom, gyakorlatilag a főhős helyébe képzeltem magam, és arra kerestem a választ, vajon mit tennék az ő helyében”– mondta el a film egyik forgatókönyvírója, William Monahan.


Mel Gibson pedig a következőképpen nyilatkozott a filmről:  „Az érdekfeszítő történet fogott meg. Ez a lényeg; ha úgy érzem, hogy a film szórakoztatni fogja a közönséget, már csatlakozom is a projekthez.”A film készítői és Gibson között nagyon jó volt a viszony. Campbell így fogalmazott a színészről: 

Mel volt az első és egyetlen jelöltünk Craven szerepére, a megformáláshoz mindenképpen olyan kaliberű színészre van szükség, mint ő. Kevés színész tud olyan méltóságot sugározni, mint ő. […] Mel elképesztő alakításra volt képes, pedig nagyon megerőltető lehetett ebbe a karakterbe bújni mindennap a kamera előtt. Nagyon kevés szabadnapja volt a forgatás közben, szinte minden jelenetben feltűnik. Nagyon keményen dolgozott, és ez meglátszik az alakításán.

A történet

Thomas Craven (Mel Gibson) a bostoni rendőrkapitányság korábbi nyomozója, leszerelése óta egyedül neveli gyermekét. Amikor a hazalátogató Emmát (Bojana Novakovic), az exnyomozó 24 éves lányát a házuk lépcsőjén meggyilkolják, mindenki úgy gondolja, valójában az apa lehetett a bűntény célpontja. Õ azonban nem ért ezzel egyet, és hamarosan a lánya magánéletének titkaival kapcsolatos információk után kezd nyomozni. A kutatás nyomán Craven a kormány összeesküvésekkel és politikai gyilkosságokkal teli világába sodródik, valamint kapcsolatba kerül egy titkos projekteken dolgozó kormányzati ügynökkel. Darius Jedburghgal (Ray Winstone), akinek az feladata, hogy eltüntesse a gyilkosságokkal kapcsolatos bizonyítékokat. A lánya gyilkosai utáni nyomozás kegyetlen leszámolásokkal teli pokoljárássá válik az egyre elszántabb és bosszúvágytól fűtött Craven számára. Nagyszerű, sodró lendületű akciófilm az Őrület határán. Az akciójelenetek különösen jól sikerültek. A film minden perce izgalmas és magával ragadó. Természetesen ez egy akciófilm, ne várjon senki kifinomult jellemábrázolást és karakterfejlődést. A színészi játék viszont messze túlnő az akciókategóriában megszokotton. Mel Gibson  nagyszerűen hozza az öregedő, azonban elkeseredéséből erőt merítő bosszúálló apa figuráját. Ray Winstone is remekel a negatív karakter szerepében.

Bosszúfilmek

Az úgynevezett bosszúfilmek egész sorát ismerhettük meg, az 1968-as Volt egyszer egy vadnyugattól az 1974-es Charles Bronson-féle Bosszúvágyon (Death Wish) át, egészen a Kill Billig. Ezekben a mozikban a főhős maga veszi kézbe a dolgok irányítását, maga vesz elégtételt az őt ért sérelemért. Nem bízza a dolgot az igazságszolgáltatásra. Ez a műfaj azért lett nagyon népszerű, mert mi, nézők szívesen látjuk, ha a jó győz és a gonosz megkapja a méltó büntetését. Sok esetben Isten malmai bizony lassan őrölnek, így örömmel vesszük, ha valaki igazságot szolgáltat. 

Érdekességek

A Sötétség határán forgatása Boston városában, illetve annak környékén zajlott, többek között a történelmi jelentőségű Back Bay, a Boston Commons and Public Gardens, illetve Charlestown, Newburyport, Lincoln, Merrimac és Rockport szerepel a forgatási helyszínek között. Craven, illetve Emma otthonát a Chelsea Stagesben felépített műteremben építették fel, a stáb ezeken a helyszíneken kívül Nyugat- Massachusettsbe is ellátogatott. „A városnak erős brit és ír gyökerei vannak. Az eredeti történetben Craven Leeds környékéről, Anglia északi részéről származott, így tökéletes választásnak tűnt, hogy a film feldolgozás hőse bostoni ír legyen.”

Valószínűleg nem sok forgatókönyvíró tud többet a városról William Monahannél, akit King választott ki a feladatra. 2006-ban mindketten Oscar-díjat kaptak A tégla (Departed) címû filmjükért, melynek helyszíne szintén Boston volt. King mindenképpen a vérbeli bostoni írót akart megbízni a feladattal – olvasható a film hivatalos sajtókönyvében. A film összbevétele 82 812 456 dollár volt az Imdb.com adatai alapján. Ez a film volt Mel Gibson első főszerepe a 2002-es Jelek óta. Egyes pletykák szerint Robert De Niro is szerepelt volna a moziban. 

Összefoglaló

A Sötétség határán című film annak ellenére, hogy kis túlzással csupán azért került fel a listákra, mert akciófilmet is szerettünk volna bemutatni Mel Gibsontól, meglepően tetszett az újranézésekor. (A Halálos fegyver sorozattal most nem foglalkozhattunk, mert külön részben kerülnek sorra a nagy, többrészes mozifilmek.) Kifejezetten élvezetes, pörgős és akciódús volt a film, története pedig jól ki volt találva. Mel Gibson ezekben az úgynevezett bosszúfilmekben nagyszerű, fürdőzik az ilyen szerepekben. Sok kritika érte a filmet, ahogy írták, Gibson már öreg, nem áll jól neki az ilyen akciódús mozi. Szerintem épp az ellenkezője igaz. Kifejezezetten jól áll Mel Gibsonnak az akciófilm, még ilyen idősen is (54 éves volt a film készítésekor). Nem véletlenül volt siker Stallone nagyszerű ötlete, a Feláldozhatók (Expendables)-sorozat, ahol a veterán, egykori akciósztárok kőkeményen megmutatták, hogy bizony jó az öreg a háznál. Egyébként Mel Gibson ebben a sorozatban is szerepet kapott, nem véletlenül. Úgyhogy tiszta szívvel ajánljuk mindenkinek, aki esetleg még nem látta a Sötétség határán című filmet, nem fog csalódni, remek kis mozi. Mel Gibson-rajongóknak pedig kötelező darab.

Idővonal: A sötétség határán című filmet 2010-ben mutatták be, abban az évben, amikor a magyar légtér ellenőrzését a – 2009 végén hadrendből kivont – MiG–29 típusú vadászrepülőgépek helyett a Gripenek vették át, kitört Kolumbia délnyugati részén, az ecuadori határnál fekvő 4300 méter magas Galeras vulkán,  Megtámadták az Afrikai Nemzetek Kupájára igyekvő togói válogatott csapatbuszát a kongói–angolai határon; a lövöldözésben a buszsofőr, a csapat pályaedzője, illetve a sajtófőnöke életét veszti, a játékosok közül többen megsérülnek. (Az incidens hatására a togóiak visszaléptek a tornától),  Magyarországra látogatott  Károly walesi herceg és felesége, Kamilla hercegnéBarack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök a prágai Hradzsin Spanyol-termében aláírta a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új szerződést (START–III), az amerikai hadsereg Bagdadban átadta a számos kormányzati intézménynek és az amerikai nagykövetségnek is otthont adó, szigorúan őrzött zöld zóna ellenőrzését a helyi hadseregnek, 33 chilei bányász rekedt 68 napra 700 méter mélyen egy bányaomlás következtében. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 20,7 milliárd forint készpénzért és 4,7 milliárd forint kölcsön tulajdonrésszé konvertálásával megszerezte a Malév Zrt. részvényeinek 94,6%-át, ezzel a légitársaság harmadszor is a magyar állam tulajdonába került. Október 13-án sikerült felszínről induló fúrásokkal elérni az aknában rekedteket, a mentőakciót világszerte követték internetes és televíziós közvetítéseken. A Fidesz–KDNP a választásokat megnyerte, kétharmados parlamenti többségre tett szert, az Országgyűlés Orbán Viktort választotta miniszterelnökké, s ezzel létrejött a második Orbán-kormány. Az Országgyűlés elfogadta a „Legyen béke, szabadság és egyetértés” mottóval kezdődő nemzeti együttműködés nyilatkozatát. (Forrás: Wikipédia)


A jövő héten a Mel Gibson filmjeit bemutató sorozatunkban már az ezüstérmes mozival érkezünk.

Borítókép: A lánya gyilkosai utáni nyomozás kegyetlen leszámolásokkal teli pokoljárássá válik az egyre elszántabb és bosszúvágytól fűtött Thomas Craven (Mel Gibson) számára. (Fotó: Palace Pictures)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.