Cukormáz nélkül – A Bezzegszülők negyedik évadáról

Utolsó évadához érkezett a szülőség csodálatos, máskor gyötrelmes pillanatait bemutató sorozat, a Bezzegszülők, amely azért vált a kedvencünkké, mert sosem kertel, nem akar didaktikus lenni, a száraz piskótáig lenyalja a cukormázat, s épp emiatt nagyon valódi. A brit–amerikai sorozat a legtöbb munkát igénylő szerepkört, a szülőét járja körül alaposan, amelyben főhőseink bukdácsolnak, olykor el is hasalnak, de azt legalább nagy egyetértésben teszik. Pontosabban tették. Az új évadban ugyanis Paul és Ally a szakítás küszöbén állnak, a nagyszülők, Jim és Jackie zavaros életük kellős közepén tipródnak, a legnagyobb meglepetést azonban fiuk, Luke okozza.

2023. 09. 23. 15:15
Fotó: HBO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az HBO-n futó Bezzegszülők című sorozatban Paul (Martin Freeman) és Ally (Daisy Haggard) teljes munkaidős karrierjük, idősödő szüleik, jelzálogkölcsönük, és gyermekeik, Luke (Oscar Kennedy) és Ava (Zoë Athena) nevelése között próbálnak zsonglőrködni. Találó a szó, mert a munka és a család közötti balansz megtalálása valóban zsonglőrködés: egyszer egyik fent, másszor a másik. 

A Bezzegszülők pont erre mutat rá, szakít a párás dialógusokkal, a didaktikus vagy csöpögős eszmefuttatásokkal, ehelyett emberien, a hétköznapok monoton történéseit ügyesen kibontva ábrázol, mindezt pazar, brit abszurddal megtöltve, amin a néző könnyesre röhögi magát.

A Bezzegszülők negyedik évada is briliáns, verhetetlen dialógusokkal dolgozik Forrás: FX/Olly Courtney

A sorozat valódi problémák megoldására kínál valódi alternatívákat, olykor bődületes káromkodások szaladnak ki a szülők szájából, sokszor őrületbe kergetik egymást és a gyerekeiket is, rossz döntéseket hoznak, olyannyira, hogy már-már a falat kaparjuk, de mindig ott van a humor, ami átsegíti őket a gondokon. A Bezzegszülők a napi daráló és a gyereknevelés nehézségeinek bemutatása mellett tűpontosan ábrázolja az idős nagyszülők hétköznapi válságkezelését is. A szülő–gyerek játszmák így két szinten – nagyszülő–szülő és szülő–gyerek – láthatók, a kikezdhető logikai sémák pedig parádés párbeszédeken keresztül hozzák igazán közel a nézőt a sorozathoz. 

A széria negyedik évadában öt év után vesszük fel a Worsley család életének fonalát, visszatekintve a harmadik évad végén bekövetkezett drámai eseményekre. Paul és Ally a szakítás szélén állnak, a párkapcsolati konfliktusok mellett azonban egy másik problémával is meg kell küzdeniük. 

Szokták mondani, hogy kis gyerek, kis baj, nagy gyerek, nagy baj. E mondást igazolja Luke bejelentése a vacsoraasztalnál (nem szpojlerezek), ami újabb kihívások elé állítja a szülőket. Súlyosbító körülménynek tekinthető, hogy a fiú már 18 éves, a szülők pedig tisztában vannak azzal, hogy sok múlik a megfelelő kommunikáció megválasztásán immáron felnőtt gyermekükkel. Meddig mehetek el? Hol a határ? Megmondhatom-e még, hogy szerintem mi a jó döntés? Beleszólhatok az életébe? Vagy hagyjam rá a döntést, akkor is, ha szerintem elrontja vele az egész életét?

Jim és Jackie, a szarkazmus mesterei Forrás: FX Networks

Mindig aktuális kérdéseket boncolgatnak a negyedik évad epizódjai, ahol a házassági válságtól kezdve a pályakezdésen és a karrierépítésen át a testvérféltékenységig, sok-sok téma terítékre kerül, nagy érzelmi amplitúdókkal, sok sírással és nevetéssel. 

Nagy örömünkre a sorozat legszórakoztatóbb karaktereit, a szarkazmus mestereit, a nagyszülőket sem írták ki a sorozatból: Jim (Alun Armstrong) és Jackie (Joanna Bacon) kommentjei továbbra is zseniálisak, nagyon fognak hiányozni. A hírek szerint ugyanis a Bezzegszülők a negyedik évaddal véget ér.

 

Borítókép: A sorozat főszereplői, Martin Freeman (Paul) és Daisy Haggard (Ally) (Forrás: HBO)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.