Díjat nyert Reisz Gábor filmje a velencei filmfesztiválon + videó

A Magyarázat mindenre nyerte a legjobb film díját a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Horizontok szekciójában. Ez a kategória olyan filmeknek ad helyet, amelyek esztétikájukban és kifejezésmódjukban a legújabb trendeket képviselik. Ez a rendező, Reisz Gábor harmadik nagyjátékfilmje.

Forrás: MTI2023. 09. 10. 9:00
REISZ Gábor Velence
Velence, 2023. szeptember 9. Reisz Gábor rendezõ a Horizontok nevû szekcióban a legjobb filmnek járó díjjal a 80. Velencei Filmfesztivál díjkiosztó ünnepségén 2023. szeptember 9-én. A díjat a Magyarázat mindenre címû filmjéért ítélték oda. MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari Fotó: Ettore Ferrari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan arról korábban is hírt adtunk, a Magyarázat mindenre egy tizennyolc éves fiú történelemérettségijén és heves érzelmein keresztül mutat be társadalmi egyenlőtlenségeket és feszültségeket. Ez egyébként nem az első siker a rendező részéről, hiszen Rossz versek című filmjét négy évvel ezelőtt Monte-Carlóban díjazták.

A Magyarázat mindenre főbb szerepeiben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A film rendezője és forgatókönyvírója egyaránt Reisz Gábor, a társ-forgatókönyvíró Schulze Éva. A producer Berkes Júlia, a koproducer Prikler Mátyás, az executive producerek pedig Petrányi Viktória, Gyárfás Eszter és Sós Judit. Az operatőr Becsey Kristóf, a vágó Gorácz Vanda és Reisz Gábor. A film a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF – Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával.

A magyar nézők közönségtalálkozóval egybekötött premier előtti vetítésen nézhetik meg először a filmet a Cirko-Gejzír moziban szeptember 22-én. Másnap, szeptember 23-án a Cinema City Mammutban is lesz vetítés és közönségtalálkozó. A Magyarázat mindenre október 5-én, a Cirko Film forgalmazásában kerül majd a magyar mozikba.

Borítókép: Reisz Gábor átvette a díjat Velencében (Fotó: MTI/Ettore Ferrari)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.