Gulliver: Szatirikus kép a hétköznapi valóságról

Az előadás ihlető gondolata, hogy a távoli véleményekkel, gondolkodásmódokkal és szokásokkal való találkozás hasznos, egyszersmind szórakoztató is lehet.

2023. 09. 30. 12:00
Gulliver
Fotó: MITEM.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemuel Gulliver kapitány és utazó jól ismert története új, eredeti változatban látható a MITEM fesztiválon. 

Gulliver utazásai
A Gulliver utazásai a MITEM-en (Forrás: MITEM)

A fantasztikus események és a különböző világokból származó lényekkel való találkozások szatirikus képet festenek a hétköznapi valóságunkról.

A hajóorvos hihetetlen kalandjai során megismerkedhetünk Lilliput parányi lakóival, Brobdingnag óriásaival, az égen úszó Laputa szigetén élő tudósokkal, végül pedig a nyihahák országának bölcs lovaival.

Az irodalmi remekmű arra ösztönözte Jiří Hajdyla rendezőt, hogy különféle bábok, maszkok, színházi eszközök segítségével játszanak az arányokkal. 

Az előadás ihlető gondolata, hogy a távoli véleményekkel, gondolkodásmódokkal és szokásokkal való találkozás hasznos, egyszersmind szórakoztató is lehet. E gondolatot itt egyértelműen a gyermeknézőkre hangoltan, ám egyben a szüleikre is gondolva adják elő az alkotók.

 

Těšínské divadlo

Cseh és lengyel társulattal egyaránt rendelkező színház Csehországban Český Těšínben. A színháznak így három tagozata van: cseh és lengyel társulat, valamint gyerekszínház, utóbbi mindkét nyelven játszik. A város kétnyelvűsége történelmileg adott, az 1920-as Lengyelország és Csehszlovákia közti területi felosztás eredményeként jött létre Český Těšín városa, mely addig Teschen városának déli külvárosa volt. Az új határ meghúzása után Český Těšín mai területe Csehszlovákiához került, de lakossága körülbelül fele-fele arányban a mai napig vegyes cseh–lengyel. Ebből következőn az 1945 óta működő színház elsődleges feladata, hogy kiszolgálja a kétnyelvű közösséget (a lengyel társulat 1951-ben alakult). 

Borítókép: Jelenet az előadásból (Forrás: Mitem.hu) 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.