Szombaton kezdődik 10. MITEM

Az elmúlt hónapokban rendkívüli közönségsikert arató 10. Színházi olimpia záróakkordjaként rendezi meg a Nemzeti Színház a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). A szeptember 30-án kezdődő és október 23-ig tartó eseménysorozat valójában négy rendezvényt fog össze, a szervezők úgy mondják, négy szekcióból áll: MITEM+, Synergy Fesztivál, Nemzeti Színház Showcase és végül a Beregszász 30. Lássuk, mik ezek!

2023. 09. 25. 10:30
null
Fotó: Eori_Szabo_Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MITEM+ keretében különleges előadással érkezik magyarországi turnéra a párizsi Comédie-Française. Az 1680 óta működő társulat Molière születésének 400. évfordulója alkalmából 2022-ben bemutatta Párizsban a Tartuffe eredeti verzióját. Mivel a darabot az 1664-es versailles-i bemutató után – bár XIV. Lajos királynak tetszett – a francia katolikus egyház vezetőinek kérésére betiltottak, Molière átdolgozta. A későbbiekben a módosított öt felvonásos színmű vált ismertté. Ráadásul az eredei szövegkönyv sajnos elveszett. Ivo van Hove rendező azonban a közelmúltban rekonstruáltatta, színpadra állította a darabot Tartuffe, avagy a képmutató címmel. Október 7-én és 8-án ezt a különlegességet láthatjuk a Nemzeti Színház nagyszínpadán, majd a bicentenáriumát ünneplő Miskolci Nemzeti Színházba is elviszik az eredeti művet a francia vendégek. 
A Comédie-Française mellett a MITEM+ programjában szerepel a Kassai Nemzeti Színház balett-társulata. Ők ugyancsak egy ritkaságot, Shakespeare Hamletjének modern táncszínházi feldolgozását hozzák Budapestre. Belgrádból a Jugoszláv Dráma Színház érkezik az Oidipusz című előadással, amelynek a rendező szerint örök érvényű üzenete van. Szerinte a mű metafora.  

Egy olyan társadalmi rendszeré, amely a saját farkát kergetve, a demokrácia kiterjesztésének palástja alatt éppen azt semmisíti meg

– mondja Vito Taufer.

Vidnyánszky Attila és Venczel Valentin (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A második szekció a Synergy World Theatre Fesztivál, amelyen a nyelvi és nemzetiségi kisebbségek színházai vesznek részt a baskíriai Ufától a németországi Kölnig. A fesztivál 2017-ben Újvidéken alakult Venczel Valentin kezdeményezésére, aki 2013–2023 között a délvidéki magyar nyelvű teátrum igazgatója volt. Ez alkalommal Budapestre várják a kisebbségi színházakat, főleg Kelet-Európából. 

A szervezők szerint ugyanis ebben a régióban nagyon hasonlóak a kisebbségi nyelvi kultúra ápolására irányuló törekvések. Itt a színház, az iskola, a sajtó nem a kultúra gyakorlásának egyik területe, mint Nyugat-Európában, hanem a kultúra fennmaradásának eszköze. 

A vendégek között lesz az idén fennállásának 75. évét ünneplő bukaresti Állami Zsidó Színház, érkezik egy lengyel nyelvű társulat a csehországi Cesky Tesínből, jön egy roma előadás Kölnből, illetve meghívást kapott két kicsit távolabbi vendég is: ők Közép-Ázsiából érkeznek.

A Nemzeti Színház Showcase a hazai színjátszás színét-javát mutatja meg. A MITEM-et szervező nemzeti teátrum olyan produkcióiból kínál áttekintést, amelyek nemcsak a vendégek számára lesznek érdekesek, de külföldi partnerszínházak, nemzetközi fesztiválszervezők érdeklődését is felkelthetik. Szóval egyfajta kirakodóvásár lesz. De természetesen a hazai közönségnek is érdekes lesz a Nemzeti kínálatának legjava.

A beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház épülete (Forrás: Nemzeti Színház)

És végül a harmincéves beregszászi színház most ünnepli születésnapját.

 Az 1993 októberében alapított teátrum úgy képviseli a magyar kultúrát Kárpátalján, hogy nem csupán a gazdasági nehézségekkel kell megküzdenie, de az utóbbi, csaknem egy évtizedben szembe kell néznie egy kisebbségellenes, nacionalista kormányzat presszióival, illetve az elmúlt években a háború árnyékában kellett szolgálnia közönségét. 

A Nemzeti Színházban külön blokkban lesznek láthatók a harmincéves beregszászi színház régi és új előadásai, valamint kiállítással, filmvetítésekkel, beszélgetésekkel ünnepelhetjük a beregszászi társulat derék helytállását.

Borítókép: Vidnyánszky Attila, a színházi olimpia és a MITEM művészeti vezetője a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.