Vidnyánszky Attila: A világ legfontosabb teátrumainak sorába emelte a Nemzetit a színházi olimpia + galéria

Színháztörténeti jelentőségű programok, a járvány után folyamatosan javuló mutatók, valamint az energiaválság okozta nehézségek egyaránt jellemezték az évadot. A teátrum szezonzáró társulati ülésén átadták a színház díjait is.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Színház2023. 06. 27. 18:30
null
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Összesen 389 előadást, köztük nyolc bemutatót tartottak a Nemzeti Színházban a most zárult évadban – számolt be Vidnyánszky Attila vezérigazgató a teátrum június 26-án megtartott évadzáróján. A Jelen/Lét Fesztiválon 24, a MITEM-en 30 produkciót láthatott a közönség, tájelőadásokból az előző évekhez képest jelentősen többet, 56 előadást vitt el a társulat belföldi helyszínekre, külföldön pedig 17 előadással szerepelt a Nemzeti Színház. A teátrum produkcióit több mint 102 ezer néző láthatta az elmúlt szezonban.

A Nemzeti Színház társulata
A Nemzeti Színház társulata.  Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt

Gyermek- és ifjúsági eseményekből is több megvalósult: mintegy kétezer kisgyermeket mozgattak meg a Kölyöknapok advent idején, az Ádámok és Évák ünnepén 350 diák vett részt, a színháztörténeti vetélkedőn 28 középiskolás csoport, és 320 egyetemistát tudtak bevonni a Csontváry Programba.

A társulat több tagja kapott rangos elismerést az évad folyamán. Mint Vidnyánszky Attila felidézte, 

Nagy Mari és Horváth Lajos Ottó kiváló művész, Kristán Attila érdemes művész címmel, Ács Eszter Jászai Mari-díjjal lett gazdagabb, Udvaros Dorottya Budapest díszpolgára, és az évadzáróval egy időben a Nemzet Színésze lett. 

Az ünnepség elején két elismerést is átadtak: a Soós Imre-díjat Herczegh Péter, a Szeleczky Zita-emlékgyűrűt pedig Katona Kinga kapta.

 

Az évad csúcspontja volt a színházi olimpia 

A 2022/23-as évad csúcspontja a 10. színházi olimpia volt, színháztörténelmet írtunk

 – emelte ki beszédében Vidnyánszky Attila. Ilyen léptékű eseménysorozat még soha nem volt Magyarországon – mondta a vezérigazgató, hangsúlyozva, hogy 400 társulat 7500 képviselője volt jelen ebben a hatalmas programsorozatban. Hozzátette: világviszonylatban is ez volt a legnagyobb színházi esemény ebben az évadban. Ez a rendezvény egyúttal a világ legfontosabb színházainak sorába emelte a Nemzetit – mondta Vidnyánszky Attila. 

Nagyon sokat számít, hogy aki csak megfordult itt az elmúlt hónapokban, mindenki elismerőleg nyilatkozott a fogadtatásról, a kiszolgálásról – tette hozzá a direktor.

Óriási teljesítményként értékelte Az ember tragédiája soknyelvű, nagyszabású előadását a Hajógyári-szigeten, valamint a Csíksomlyói passiót a fővárosi Szent István-bazilika előtt. Büszkén mondhatjuk, a 10. színházi olimpia azt is megmutatta a külföldieknek, hogy nagy kultúrnemzettel van dolguk – hangsúlyozta az igazgató.

 Hozzátette azt is, lesznek még ősszel kisebb utóeseményei a hatalmas rendezvényfolyamnak.

 

Új tagokkal is bővült a Nemzeti Színház társulata

A Nemzeti Színház társulata új tagokkal is gazdagodott, a következőkben Szilágyi Ágota, Martos Hanga és Madácsi István is erősíti a társulat munkáját.

Az évadzáró végén átadták a társulati elismeréseket is. Németh Antal-díjat kapott Berettyán Petra nemzetközi kapcsolattartó, Szörényi Éva-díjat vehetett át Katona Kinga színművész, a Sinkovits Imre-díjat Herczegh Péter színművész kapta. A Kulissza díjat pedig idén először hárman vehették át: Kováts Karolina protokoll asszisztens, Kernács Péter rendezőasszisztens, valamint Szűcs Kata üzemeltetési asszisztens. Az Arany ugrókötél díjat a legtöbbet beugró színművész kapja – idén ezt megosztva Berettyán Nándor és Kristán Attila vehették át. A Csurka László-díjat pedig a legjobb aranyköpésért ebben az évadban egy nézőnek ítélte a zsűri, az elismerést Tóth László színművész kapta.

Borítókép: Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója (Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.