Idén harmadjára rendezi meg a verbunk napját a Hagyományok Háza

2019 őszén a verbunk tánc hagyománya felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe. Ezt ünnepelve immár harmadik alkalommal rendezi a Hagyományok Háza a verbunk napját. A jeles ünnepről Babinecz Sándor, az intézmény hálózati referense, ötletgazda beszélt.

Forrás: Hagyományok háza2023. 09. 22. 9:25
null
Fotó: Buki Laszlo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A harmadik verbunk napjára készülünk. Korábban júniusi – visszagondolva nem túl szerencsés – időpontot választottunk. Akkor volt a tanévzárás, a ballagás, s minden család már a nyár felé kacsingatott.  Eredetileg is felvetődött az őszi ünnep ötlete, mivel a hagyományban október 1-je volt a berukkolás napja, amikor a legények katonának álltak. Idén az e dátumhoz legközelebbi szombatot, szeptember 30-át jelöltük ki a jeles napra – mondta Babinecz Sándor.

A Verbunk Napja megmozgatja a legkissebbeket is.
A verbunk napja megszólítja a legkisebbeket is (Forrás: Hagyományok Háza)

–Az ünnep előzménye, hogy a verbunk tánc hagyománya – a csárdással együtt – felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe, s ennek kívántunk méltó módon hangot adni határon belül és túl. Napjainkban, ha megkérdezik egy átlag magyar embertől, milyen hagyományos magyar táncot ismer, akkor először a csárdást jelöli meg, aztán talán a verbunk jöhet szóba – tette hozzá. 

Az utóbbit kívánják jobban megismertetni a nagyközönséggel és a szakmával egyaránt.

 

Elmondta azt is, hogy ezt a táncot férfitáncként könyveljük el, pedig Szatmárban páros formája is létezik: – Nagyon sok variánsát ismerjük. Rábaközben korán kialakult egy kötött formája, ami a korai toborzásokból eredeztethető. Több változatban él tovább ez a tánctípus, csoportosan körben táncolják, általában egyrészes, de létezik kétrészes formája is. Igazi gömöri ritkaság, amikor hajnalban, a lakodalomban tréfás verbuválást járnak el. Az olvasó fantáziájára bízom e felvidéki mulatságok vaskos mozdulatait s kevésbé szalonképes szövegeit – magyarázta.

 

Szeptember utolsó napján öt helyszínen: Marosvásárhelyen, Révkomáromban, Csornán, Nyíregyházán és Budapesten kelnek életre idén a táncok. 

Budapest és Nyíregyháza mellett a helyszíneket évről évre próbáljuk váltogatni, például Nyugat-Magyarországon már a harmadik helyszínt jelölhettük ki, s Erdélyben és a Felvidéken is váltottunk. 

A vidéki és külhoni helyszíneken egész és félnapos rendezvényt tervezünk, s ezres számban várjuk a vendégeket.

Nyíregyháza ugyancsak élen járt, a Sóstói Múzeumfaluban rendezték-rendezik az eseményt, s a korábbi tapasztalatok nyomán idén is több ezer látogatót várnak.

 

Borítókép: A verbunk napját több helyszínen is megünneplik (Fotó: Buki László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.