Új filmet forgat Ljasuk Dimitry a Tisza-tóról

Az alkotónak nem ez lesz az első nagy volumenű filmes vállalása. Ljasuk Dimitry magyar–ukrán független filmes, környezetvédelmi aktivista, reklámszakember. Első rövidfilmjét 2018-ban mutatta be, filmjei többsége a Tiszáról és a Tisza-tóról szól, melyre szülőföldjeként tekint.

2023. 09. 30. 21:00
Ljasuk Dimitry a Tiszán
Ljasuk Dimitry a Tiszán Forrás: Facebook/Ljasuk Dimitry Films
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legismertebb filmje a Tisza nevében, melyet már több mint egymillióan láttak. A négy országban forgatott dokumentumfilm 2021-ben elnyerte a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál fődíját.

Early,Hours,At,Holt,Tisza,,Hungary
Ljasuk Dimitry szülőföldjeként tekint a Tiszára. Fotó: Yan Eagle

– Új kisfilmbe kezdtem Tisza-tó írott és íratlan szabályok címmel, ami majd a YouTube-csatornámon lesz elérhető – tette közzé posztjában Ljasuk Dimitry.

Elsősorban rövidfilmjeivel és környezetvédelmi tevékenységével szerzett ismertséget,

ezért még számára is nagy ugrást jelentett annak idején első egész estés mozifilmje, a Jóreménység-sziget leforgatása, amelyet 2022 augusztusában fejezett be.

– Álomként indult, valósággá vált. Bár eddig természet- és dokumentumfilmeket készítettem, de régi gyerekkori álmom, hogy nagyjátékfilmeket, művészfilmeket készítsek. Több mint két éve határoztam el a szigeten, hogy első nagyjátékfilmem az ott megtapasztalt élmények és gyermekkori visszaemlékezések alapján készítem el. A kunyhóban írtam meg a forgatókönyvet, amit persze a természet és az élet átírt, de mindezeket adaptáltam a filmbe is. Emellett a film fiktív elemeket is tartalmaz, így tettem kerekké és filmessé a történetet – nyilatkozta a filmről.

Új filmjében objektív és támogató megközelítésre törekszik, hiszen célja a felelőtlenség és az esetleges pusztítás megelőzése.

 A projekt kivitelezésében számos helyről kap szakmai segítséget, többek között a Hortobágyi Nemzeti Parktól és a Vízirendészettől is. 

De a közösségi médián keresztül is várja a kérdéseket, javaslatokat a filmben érintendő témákról,

amit az újságíró-fotós Pálvölgyi Krisztinával válogatnak majd ki. A filmben több témát tervez érinteni, a tó sajátságaitól kezdve a látogatóknak szóló praktikus tanácsokon át addig, hogy hogyan is tudnánk megvédeni a vízi élővilágot és a természetet. A nagyobb témaegységeket blokkokba tervezi foglalni, aminek végén megoldandó problémát és megoldási javaslatot is ismertetni fog. 

 

Borítókép: Ljasuk Dimitry a Tiszán (Forrás: Facebook/Ljasuk Dimitry Films)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.