1956-os programsorozat a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeumban a Szabadságharcosok között című kiállítás megnyitójával már pénteken elindul az 1956-os forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó programsorozat. Amint arról az intézmény az MTI-t tájékoztatta, a különleges tárlat John Sadovy világhírű fotográfusnak az 1956-os magyar forradalomról készített fényképeit mutatja be.

Forrás: MTI2023. 10. 20. 13:00
2023.10.20 Budapest John Sadovy fotókiállítás, Magyar Nemzeti Múzeum Kövér László, L Simon László Fotó: Kurucz Áprád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A kiállítást az MNM és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága a fotós két lányával együttműködve közösen szervezi a forradalom évfordulójának tiszteletére. Mint felidézték, John Sadovy 31 éves volt, amikor az 1956-os forradalom idején lélegzetelállító fényképek segítségével ismertette meg a világgal a Magyarországon lezajlott eseményeket” − tájékoztat az MTI.

John Sadovy megörökítette az 1956-os eseményeket
John Sadovy lélegzetelállító fényképeken örökítette meg az 1956-os magyarországi eseményeket. Fotó: Guardian.com/John Sadovy

Szombat délelőtt John Sadovy lányai, Liza Jane Sadovy és Yvonne Sadovy de Mitcheson egy nagyon különleges tárlatvezetést tartanak angol nyelven.

Hétfő délelőtt 11 órától egy új kötetet mutat be a múzeum, amely témájában szintén az évfordulóhoz kötődik: az Astoria Szálló foglyai Herbert Frederick Rance beszámolója az 1956-os magyar forradalomról. Az angol papíripari kutatómérnök 1956. október 16. és október 30. között tartózkodott Budapesten, az élményeit megörökítő gépelt visszaemlékezést, valamint 28 fényképet, amelyeket nyugatnémet kollégája, Heinz Corte készített Magyarországon, Rance családja adományozta a Magyar Nemzeti Múzeumnak.

A kötetet hétfőn kedvezményesen lehet megvásárolni a múzeum boltjában, a kötetbemutatón egy kerekasztal-beszélgetés is várja az érdeklődőket Bognár Katalin, a MNM Történeti Fényképtára történész-muzeológusa, Müller Rolf, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára történésze és Gál Vilmos, a MNM Modernkori Főosztály történész-muzeológusa részvételével.

A programsorozatot Bognár Katalin, a John Sadovy fényképeiből készült kiállítás kurátorának tárlatvezetése zárja majd hétfőn délután. A MNM az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban felhívta a figyelmet arra is, hogy október 23-án a Nemzeti Múzeum valamennyi kiállítása egész nap ingyenesen látogatható lesz, kivéve a World Press Photo című tárlatot.

 

Borítókép: John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból című kiállítás ünnepélyes megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban (Fotó: Kurucz Árpád)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.