A koronázási palást útja

A Magyar Nemzeti Múzeum legikonikusabb tárgyáról, legféltettebb kincséről jelent meg új kötet a múzeum gondozásában. A koronázási palást önmagában is a korai magyar történelem, egyháztörténet és művészet egyik legbecsesebb emléke, amely rendkívül sérülékeny anyaga ellenére ezer éven át megőrződött.

Forrás: MTI2023. 10. 11. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth Endre A koronázási palást című, gazdagon illusztrált könyve azért is különleges, mert a koronázási palást valamennyi itt közölt reprodukciója a Magyar Nemzeti Múzeumban 2022-ben végzett teljes felületű, nagy felbontású digitalizálás felvételein alapul. A fotók minden eddigi reprodukciónál részletgazdagabb és valósághűbb képet nyújtanak a palást alakjairól. A könyv további illusztrációin az első ezredforduló időszakának néhány látványos tárgya mellett a palást legelső újkori ábrázolásai – metszetek, rajzok, festmények – és néhány különleges, XX. századi fénykép is látható.

A koronázási palást kiemelkedik a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött műtárgyak sorából. 

Jelentősége azonban messze felülmúlja egy ritka és értékes műtárgyét: az egyetlen olyan ismert tárgy, amely minden kétséget kizáróan első, szentként tisztelt királyunkhoz köthető.

Épp emiatt válhatott a Szent István király és Gizella királyné által adományozott miseruhából koronázási palásttá, koronázási jelvényként pedig nemzeti ereklyévé. A históriák szerint I. István király felesége, Gizella a saját kezével hímezte 1031-ben, azon Krisztus, Szűz Mária, számos szent, apostol és próféta mellett a királyné, Imre herceg és természetesen Szent István képe is látható. 

Feltárulnak a palást titkai (Forrás: MNM)

A koronázási palástról legutóbb húsz évvel ezelőtt készült önálló kötet. A most megjelent, számos nagyszerű illusztrációval kísért könyv kimondottan a nagyközönség számára íródott, és szerzője, 

Tóth Endre a koronázási jelvényekkel, köztük a palásttal kapcsolatos több évtizednyi kutatását összegzi benne lényegre törően és közérthetően.

Az olvasó végigkísérheti a palást útját a miseruha készítésétől a koronázási szertartásokban játszott szerepén át kalandos sorsáig, végül hazatéréséig és múzeumba kerüléséig. A szerző külön fejezeteket szentel az eredeti miseruha ábrázolásainak, az ezek szerkezetét meghatározó koncepciónak, és választ keres arra kérdésre is, hogy milyen események, megfontolások állhattak a miseruha készítése és felajánlása mögött.

 

Borítókép: A palást a magyar történelem során többször is veszélybe került, ám ma már méltó helyen pihen (Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.