időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo
Sötétben életre kelő festmények

A színek és formák vibráló végtelensége Mengyán András kiállításán

Bényei Adrienn
2023.10.01. 20:40 2023.10.03. 12:46
A színek és formák vibráló végtelensége Mengyán András kiállításán

A Nemes Galériában találkozhatnak ismét a látogatók Mengyán András Munkácsy-díjas festő, grafikus és designer vibráló, dinamikus munkáival, szemelvényszerűen bemutatva a művész különböző alkotó korszakait. Kiállításon eddig még soha nem szereplő, az utóbbi években készült műtárgyak is láthatók a galériában.

A World of Art Contemporary Art Magazin a Művészet és kreativitás kategóriájában Mengyán Andrást az Év művészének választotta 2023-ban. Kiemelkedő szerepe van számára a percepciónak, annak, hogy személyes tapasztalataink és nézőpontjaink hogyan alakítják a világról kialakított képünket. Fény és színek használatával olyan dinamikus formákat és alakzatokat hoz létre, amelyek a mozgás illúzióját keltik, és idővel megváltoznak. Ezzel arra biztatják a nézőt, hogy reflektáljon saját percepcióira és világlátására is.

Mengyán
A kiállítás válogatást mutat be Mengyán András művészeti pályafutásából. Forrás: Nemes Galéria

 

Válogatás Mengyán András pályafutásából

 A Szemelvények című kiállítása egyfajta válogatást mutat be Mengyán András hosszú képzőművészeti pályafutásából, kiemelt műveken keresztül ismertetve az egyes korszakok munkáit.  Az UV-világításnál különös mélységet teremtő, speciális festékkel készült művek különösen egyedi vizuális élményt nyújtanak. Mengyán András pályakezdése elején megalkotta a Formák logikája sorozatait, ami egyfajta rendszerelvű gondolkozást jelentett. Majd a Vizuális programok következtek, amely egybeesett a nemzetközi szisztematikus művészeti tendenciákkal, ennek egyik úttörője volt a művész. Ekkor már különösen érdekelte a háromnál több dimenziós vizuális formák megjeleníthetősége és a számítógép-vezérelt environmentek létrehozása, amiben szintén úttörő szerepet játszott. Jelenlegi munkáiban, amit Vizuális polifónikus térnek nevez, az egyidejűséget és az együtt láttatást jeleníti meg. Ahogy ő fogalmaz: 

Ez az összefüggésekben való gondolkodási forma rendkívül fontos a döntéshozatalainkban.

 

A Nemes Galéria őszi-téli kortárs kiállítássorozatának első tárlata csütörtökön nyílt és október 16-ig várja a látogatókat. A kiállításon megtekinthető és megvásárolható a Mengyán András életművét bemutató exkluzív kiadvány is.

Nemes Galéria

A Nemes Galéria a magyar műkereskedelmi szcéna egyik meghatározó szereplőjeként a 19–20. századi magyar festmények és grafikák mellett az 1945 utáni időszak kortárs műveinek adásvételével és kiállításával foglalkozik. Fő profiljához tartozik a teljes életművek gondozása és az általa képviselt művészek bemutatása is. Idén tavasszal a Nemes Galéria budai galériája reprezentatív kiállítótérrel bővült, mely a folyamatosan megújuló kiállításokon túl teret kíván nyújtani művészettel kapcsolatos beszélgetéseknek, szakmai eseményeknek és a felnövekvő generációnak szóló közművelődési, oktatási programoknak is. 

 

Borítókép: Az UV-világításnál különös mélységet teremtő, speciális festékkel készült mű (Forrás: Nemes Galéria)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.