A Terror Háza Múzeum ünnepi programsorozatot indított

Megkezdődött a Terror Háza Múzeum egyhetes, ünnepi programsorozata: az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából hétfőtől rendhagyó tárlatvezetésekkel és történelemórákkal, gyertyagyújtással, ingyenes belépéssel, valamint fényfestéssel emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira.

Forrás: MTI2023. 10. 16. 20:00
KÓTAI Mihály
Budapest, 2023. október 16. Kótai Mihály egykori profi ökölvívó (j) és Hegedüs Filoména idegenvezetõ rendhagyó tárlatvezetést tart középiskolás diákoknak a Terror Háza Múzeumban az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából 2023. október 16-án. MTI/Hegedüs Róbert Fotó: Hegedüs Róbert Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Terror Háza Múzeum közleményében kiemeli, hogy hétfőn egész nap ismert sportolók, színészek, zenészek, énekesek tartanak rendhagyó tárlatvezetéseket középiskolás diákoknak az intézményben. A kiállítás megtekintése során a hírességek felidézik a totalitárius diktatúrákkal, valamint az 1956-os forradalommal kapcsolatos családi emlékeiket, saját élményeikről, benyomásaikról, valamint az események jelentőségéről mesélnek a fiataloknak.

Terror Háza
Középiskolás diákok a Terror Háza Múzeumban az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából tartott rendhagyó tárlatvezetésen 2023. október 16-án Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

A rendhagyó tárlatvezetéseket Kótai Mihály ökölvívó, Dánielfy Gergely énekes, Kopek Janka színésznő, Dezsereczky István nehézsúlyú világbajnok és Komáromi Tibor háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok birkózó, Fodor Márton kosárlabdázó és Zsoldos András, a Honvéd kosárlabdacsapat szakmai vezetője és szakmai igazgatóhelyettese, Rippel Ferenc artista, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Vastag Csaba és Egri Péter énekesek tartják.

Keddtől péntekig Elmondjuk, hogy tudd! címmel rendhagyó történelemórákat rendeznek a múzeumban, az izgalmas órákra a középiskolás diákokat várja a Terror Háza Múzeum. A történészek az 1956-os forradalom mindennapjaival, a szabadságharc hőseivel, nemzetközi összefüggéseivel, valamint utóéletével ismertetik meg a fiatalokat – áll a közleményben. Mint felidézik, az előadásokon szó lesz egyebek között az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik legfiatalabb hőséről, Mansfeld Péterről, 1956 emlékének Kádár-korszakbeli eltörlési kísérleteiről, Tóth Ilonáról, a forradalom mártírjáról, illetve 1956 utolsó ellenállóiról, A mecseki láthatatlanok névvel illetett fegyveres szabadságharcos csoportról is. 

A Terror Háza Múzeum 2008 óta szervez rendhagyó történelemórákat, az azóta eltelt 15 évben több mint 400 rendhagyó történelemóra valósult meg, közel 26 000 diák részvételével.

Közleményükben kiemelik, hogy október 23-án a múzeum ingyenesen látogatható a megszokott nyitvatartási rend szerint, 10.00 és 18.00 óra között. Az állandó kiállítás mellett az érdeklődők megtekinthetik a Nagy bűntetthez nagy eszme kell! című új, időszaki tárlatot is a látogatók, amely Sam Havadtoy képzőművész, festő munkáit mutatja be.

A látogatók egész nap gyertyagyújtással emlékezhetnek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira a Múzeum előtti Hősök falánál, 22-én vasárnap, valamint 23-án pedig fényfestéssel díszítik a Terror Háza Múzeum falait – áll a közleményben.


Borítókép: Kótai Mihály egykori profi ökölvívó és Hegedüs Filoména idegenvezető rendhagyó tárlatvezetést tart középiskolás diákoknak a Terror Háza Múzeumban az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából 2023. október 16-án (Forrás: MTI/Hegedüs Róbert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.