Csoda a vasfüggönyön túl?

Szatirikus vígjátékról lesz szombat este szó, amely kora közönségének nagy sikere volt, olyan művészekkel, mint Medveczky Ilona, Piros Ildikó és Kabos László. Az 1969-ben bemutatott A veréb is madár kerül ezúttal terítékre, Hintsch György rendezésében. Külön érdekesség, hogy a filmben látható Ford Thunderbird Medveczky Ilona kocsija volt, amit kölcsönkértek a forgatáshoz, valamint ezzel a lendülettel írtak is egy szerepet a táncművésznőnek. A Szélesvásznú történelem adásának ezúttal Medveczky Ilona és Dudás Viktor lesz a két meghívott vendége.

2023. 10. 14. 11:00
Szélesvásznú történelem, A veréb is madár
Fotó: Hír tv
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kabos László dupla alakítása, a félreértéses helyzetek és a nagyvilági közeg, a gazdag Nyugat és a kisemberek világának bemutatása együtt izgalmas összhatást eredményezett. Megtudjuk, hogy Hildebrand István a Medveczky–Kabos ágyjelenetet például milyen praktikusan és különleges magasságból fényképezte, hogy pontosan úgy mutathassa meg Ilonát, ahogy eltervezte. Kiderül az az izgalmas történet is, hogy a táncművésznő hogyan tért haza a tervezett amerikai esküvője helyett, és hogyan ismertették össze későbbi párjával, Wilhelm Alexander von Thurn und Taxis herceggel. 
 

Szélasvásznú történelem, A veréb is madár
Medveczky Ilona felidézi a forgatás élményeit A veréb is madár kapcsán (Fotó: Hír TV)

 

Medvecky Ilona hozzáteszi, hogy Kabos Lászlóval könnyű volt játszani, ahogy megtudjuk, kiválóan tudtak együtt dolgozni. A hangulatos forgatást emlegető Medveczky Ilonát egyébként a nagyközönség éppen e filmen keresztül ismerte meg. Ugyanakkor ő ekkor a Moulin Rouge-ban és a Hilton szállóban már fellépett esténként.

A Szélesvásznú történelem második részében Dudás Viktorral beszélget Zavaros Eszter és Csatári Bence. Az Eltávozott nap, Fejlövés, Az oroszlán ugrani készül voltak ekkoriban a középpontban –  ezek a mozifilmek pedig tele voltak csinos és titokzatos hölgyekkel, s ebbe a sorba illett A veréb is madár. Ugyanakkor a film Kabos László karakterére íródott, az ő komédiázási készségét emelte ki. Dudás Viktor felidézte, hogy már az 1940-es években feltűnt a karaktere, de ez az alkotás volt az áttörés a színész számára, belépő az A-listás sztárok közé.

Szélasvásznú történelem, A veréb is madár
Dudás Viktor Kabos László karakteréről beszél (Fotó: Hír TV)

Kabos tudósának Ultrapatyolexe, azaz találmányának sorsa jól jellemzi a rendszer hozzáállását az újításokhoz, és persze a korabeli balatoni nyaralás visszásságai is látványosak voltak a társadalmi különbségeket bemutató jelenetek sorozatában, például a „valutás strand” képkockáit idézve. A határátlépés bicikliversenyzőként ismét egy filmes fricska volt, valamint Kabos László karakterének filmbeli ikertestvére is mehetett volna külföldre, de végül mégis a létező szocializmus közegében maradt, hiszen a kapitalizmus világát annyira mégsem érezte magáénak…

Kabos László rajongóinak és a társadalmi különbségeket feltáró szatírák kedvelőinek érdemes lesz szombat este a Hír TV Szélesvásznú történelem című adását, no meg A veréb is madár című alkotást választania.


 Borítókép: Jelenet a szombat esti Szélesvásznú történelem adásából (Fotó: Hír TV)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.