Holnap kezdődik a Bujtor István Filmfesztivál

A Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer születésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából nyolcvan filmet vetítenek a Bujtor István Filmfesztiválon augusztus 18. és 21. között. A négy napon át tartó esemény gazdag programmal várja a filmek szerelmeseit és a szórakozni vágyókat Balatonszemesen. A vörös szőnyeg mellett és a filmvetítések közben is lehet beszélgetni az alkotókkal. A nyitó ceremónián a Bujtor család és Frenreisz Károly is ott lesz.

Magyar Nemzet
2022. 08. 17. 18:00
null
Fotó: PIXLSTUDIO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A veteránautós felvonulással induló, retró utcabállal is kecsegtető programsorozat a múltat és a jövőt próbálja meg összekötni. Hatalmas az idei filmes kínálat, Ötvös Csöpi makettkiállítás is várja az érdeklődőket Pál Gábor remekeivel, de találkozhat a közönség egykori filmes mementókkal, kellékekkel, relikviákkal, középpontban A Pogány Madonna és a Hamis a baba eredeti szobrával, filmes kulisszafotókkal és a fesztivál történeti emlékeivel.

Esténként jönnek a nagy Bujtor-klasszikusok! 

Augusztus 18-án A Pogány Madonna, az Ötvös Csöpi-filmek első darabja, Bujtor saját filmjei közül is a kedvence. Augusztus 19-én a James Bond paródia, Az oroszlán ugrani készül, többek között Bujtor István, Medveczky Ilona, Ajtay Andor, Psota Irén, Madaras József és Koós János alakításával. Augusztus 20-án pedig a Rejtő Jenő regényéből született A három testőr Afrikában. 

A filmvetítések előtt közvetlenül, a filmekkel összekötve igazi nagyágyúkkal tartanak közönségtalálkozót: érkezik mások mellett Bujtor Balázs, Bujtor Judit, Piroch Gábor világhírű kaszkadőr.

Napközben látható a versenyfilmes program, amely az elmúlt másfél év magyar filmjeiből válogat. A 147 nevezett alkotásból 104 film került be a versenyprogramba: negyven játékfilm és kísérleti fikciós alkotás, 34 dokumentum-, ismeretterjesztő és portréfilm, négy animációs alkotás és 26 versfilm.

A Bujtor István-díjért olyan filmek szállnak versenybe, mint Herendi Gábor Toxikomája vagy a több külföldi fesztiválon is díjazott Rianás című kisjátékfilm.

A dokumentumfilmes szekcióban látható például Szűcs Gergely Nem a méret a lényeg, avagy élet 150 cm alatt és Kőrösi Máté Dívák című alkotása, valamint Erhardt Ágoston 17 állomás – a feltámadás keresztútja című filmje, amely a lourdes-i keresztút készítőjét, a Franciaországban élő, balatonfüredi születésű Faykod Máriát mutatja be. A versfilmek között találni több Pilinszky-feldolgozást, de kortárs költők műveiből is készültek filmek.

A Bujtor István-díjat kategóriánként ítélik oda. 

A szakmai zsűri elnöke Ferenczi Gábor filmrendező, forgatókönyvíró, tagja Stork Natasa, a 2021-es Berlinale Shooting Stars programjának díjazottja, Kalász József filmrendező, vágó, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője és Lutter Imre fesztiváligazgató, előadóművész, producer, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A XIII. Bujtor István Filmfesztivál részletes programja az esemény honlapján érhető el, ahol az egyes filmek ajánlói is megnézhetők.

Borítókép: Közönségtalálkozó a tavalyi fesztiválon (Forrás: Bujtor István Filmfesztivál)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.