Gáspár Kata: Borzasztóan forró dolog várni a másikra, és hogy abból mi lesz

A Duna Televízió műsorán debütált a Móricz Zsigmond regényén alapuló Tündérkert című sorozat, amely Báthory Gábor erdélyi fejedelem életéről, uralkodásáról szól. A produkcióban tizenhét erdélyi színész is részt vett, a jeleneteknek többek között a Visegrádi és a Sümegi vár adott otthont, Báthory kolozsvári palotáját pedig a Kiscelli Múzeumban elevenítették meg.

Forrás: Hír TV2023. 10. 14. 13:30
Gáspár Kata
Gáspár Kata a Tündérkert című filmben (Forrás: Svenk/Hír TV) Fotó: Svenk/Hír TV Forrás: Svenk/Hír TV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hír TV Svenk című műsorának mai adásában a nagy volumenű tv-sorozatról lesz szó, amelyben megszólalnak a filmben szereplő színészek. Pál D. Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház kinevezett igazgatója Nagy András hajdúvezért játssza a sorozatban. – Én nem vagyok színész, életem első alkotói munkája volt ez. A rendező leghasznosabb utasítása számomra az volt, hogy: Ha játszol, megöllek! – mesélte nevetve.  Mint azt a Svenknek elmondta, az alkotók nagyon vigyáztak arra, hogy a Tündérkert történelmileg megállja a helyét, film szempontjából és történelem szempontjából hiteles legyen, ezért történészek segítették a munkát. Mai nyelvezetre írták át a teljes filmet, semmi régiséget, semmi archaizmust nem találni benne – részletezte az erdélyi színházi szakember. 

Tündérkert
A Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első, máig nagy hatású Tündérkert című regényéből készülő történelmi-politikai thrillersorozat forgatása (Fotó: Bach Máté)

 Gáspár Kata színésznő Török Katát alakítja a sorozatban. 

– Ő egy özvegyasszony, és hát lehet rá azt mondani, hogy „aranyásó”, akinek nem is az a fontos, hogy ne maradjon egyedül, mert azt ő megoldaná. Borzasztóan szabad nő, nem tartja be az öltözködési, hajviseleti, beszédstílusbeli szabályokat. Ő úgy él, ahogy azt gondolja. Vad és egyben szexuálisan túlfűtött korszak ez, és mindenki valahol ki tud teljesedni. Nem biztos, hogy a legjobb helyen, de mindenki törekszik rá – mesélte s Svenknek a színésznő. 

Sokkal nagyobb volt akkor a vágy, a várakozás, és fontosabb volt egy-egy személyes találkozás az idő miatt is. Manapság már bármit meg lehet oldani: telefon, vagy videohívás, akármi, de ez a kor nem erről szólt. Azt gondolom, hogy borzasztóan forró dolog várni a másikra és hogy abból mi lesz 

– fogalmazta meg véleményét a korról Gáspár Kata.    
Katona Péter Dániel színész a sorozat főszereplője, Báthory Gábor személyének megtestesítője. 

– Tulajdonképpen egy kamaszfiúról beszélünk, egy fiatal felnőtt férfiről. Szerintem a sorozatban nagyon szép íven van vezetve az, hogy Báthory Gábor egyszerre hoz fejedelmi döntéseket, de ugyanakkor egy kamasz fiú is. Ennek az ambivalenciája és ezeknek az íve szépen van ábrázolva a sorozatban. 

Amikor olvastam a könyvet, megijedtem bizonyos dolgoktól, hogy hogyan fogok én nálam 10-20-30 évvel idősebb nőkkel olyan intim kapcsolatot ápolni, amilyeneket Báthory Gábor ápolhatott. De amikor ott voltunk a forgatásokon, akkor ezek a jelenetek már nem okoztak problémát – jegyezte mag Katona Péter Dániel.

Katona Péter Dániel
Katona Péter Dániel alakítja a sorozatban Báthory Gábort (Forrás: Svenk/Hír TV )


A fiatal színész a sorozattal kapcsolatban elmondta, hogy  szerinte ez egy olyan sorozat lett, amit bátran tud ajánlani a fiataloknak, mert izgalmas, mérnöki pontossággal és úgy van megírva, úgy van szerkesztve, úgy van eljátszva, hogy az ember, ha megnézi az első részt, akkor tovább szeretné nézni, kíváncsi arra, hogy mi lesz a másodikban. Ő akkor szeret sorozatot nézni, hogyha az első rész után nem unja meg, érdekli, hogy mi fog történni a következő részekben. Ez a sorozat szerinte ilyen lett.    

A Svenk adását ma este 22.50-kor láthatják a Hír TV műsorán.

Borítókép: Gáspár Kata színésznő a Tündérkert című filmben (Forrás: Svenk/Hír TV) 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.