Herend megmutatja Európának a magyarságunkat

Európai porcelánmanufaktúrák közös tárlata nyílt meg csütörtökön Herenden. A kiállítást a kiválóságok találkozójának nevezte a megnyitó ünnepségen a területfejlesztési miniszter.

Forrás: MTI2023. 10. 06. 10:00
MARKOVITS Alíz
Herend, 2023. október 5. Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fõvárosa program részeként megrendezett, a Porcelán Konstelláció címû, az európai porcelánmanufaktúrák közös herendi kiállításának megnyitóján 2023. október 5-én. MTI/Bodnár Boglárka Fotó: Bodnár Boglárka Forrás: MTI/Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Navracsics Tibor a Porcelánkonstelláció című kiállítás megnyitóján arról beszélt, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra híven szimbolizálja az Európai kulturális fővárosa program egyik fő célkitűzését, azaz 

megmutatja Európának magyarságunkat.

Herend
Herend a világhírű manufaktúra (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Mint mondta, a manufaktúrák közös jellemzője, hogy a magas minőség révén művészetükkel életminőséget javítanak. Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a kulturális régió megerősítésén dolgoznak, melyben az összefogásnak és a párbeszédnek nagy jelentősége van. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy 

az európai manufaktúráknak azonos ipartörténeti gyökereik vannak, és bár eltérő fejlődési utakra léptek, mégis közös az értékrendjük. 

A szaktudás, a megújulásra való képesség és az elegancia mindnyájukat jellemzi – tette hozzá. 

A kiállításon a Herendi Porcelánmanufaktúra mellett a németországi Felső-Frankföldről, valamint Fürstenbergből, Bécsből és a szászországi Meissenből származó porcelánalkotások láthatók.
A látogatók megcsodálhattak egy Bécsből érkezett, kétszemélyes reggelizőkészletet gazdag aranyozással, valamint egy 1929-ben készült Melone mokkakészletet, amely Josef Hoffmann munkája, és még manapság is gyártják.    

Meissen, az első európai porcelánmanufaktúra nagy klasszikus kollekciót hozott. 

A kiállított barokk készletet hattyú domborművek díszítik. A pádovai porcelánkakast Johann Joachim Kaendler, Meissen híres szobrásza készítette 1730-ban. A Porzelanikon Múzeum gyűjteményéből három európai porcelángyár művei érkeztek Herendre, Rosenthal, Hutschenreuther és Plaue alkotásai. A német Fürstenbergből egyebek mellett mitológiai témákkal díszített tányérok láthatók.

 A Herendi Porcelánmanufaktúra a Viktória-mintát, a Jardin Zoologique- és a Vieux Herend mintát vonultatja fel alkotásaiban a tárlaton.  

   Az európai műhelyekből érkezett alkotások régiónként tematikus válogatásban tekinthetők meg december 15-ig.

Borítókép: Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program részeként megrendezett, a Porcelánkonstelláció című, az európai porcelánmanufaktúrák közös herendi kiállításának megnyitóján 2023. október 5-én (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.