Ingyenes kiállítás Benito Román fotóiból

Az Európai Unió Tanácsának 2023-as spanyol elnöksége apropóján érkezik Budapestre Benito Román 55 darab, 1975 és 1985 között készített fényképe. A csodálatos évtized, az élő alkotmány című tárlatot megtekintve egy olyan Spanyolországot járhatunk be, amelyben a mélyen átérzett hagyomány és a modernitás utáni vágyakozás egymás mellett létezett, és az Alkotmány kihirdetése által kiváltott lelkesedés is egyértelmű és általános volt. A kiállítás október 6. és november 30. között ingyenesen látogatható a Cervantes Intézetben.

Forrás: Cervantes Intézet2023. 10. 02. 19:30
Fotó: Benito Roman Forrás: Cervantes Intézet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benito Román fényképei egy kétarcú Spanyolországot tükröznek, ahol a hagyományok mélysége a modernség utáni vágyakozással és az új Alkotmány kikiáltása okozta lelkesedéssel keveredett. A csodálatos évtized című kiállítás anyagát Chema Conesa kurátor válogatta. 

Az 55 fénykép hiteles portrét rajzol egy olyan évtizedről, amelyben a spanyolok felfedezték az önmagukba vetett hitet. 

A politikai eszköz a törvények törvényének, az Alkotmánynak a kihirdetése volt, amely a kritikai hangok ellenére is hiteles egyesítője volt a harmóniára vágyó társadalomnak. 

A kényszerű emigráció fájdalma című kép 1983-ból. Fotó: Benito Román/Cervantes Intézet

Akkoriban Benito Román sajtófotósként elhatározta, hogy a mindennapi élet látszólag lényegtelen eseményeit mindennapi megörökíti, az azóta eltelt időben fotói a társadalompolitikai változás egyik legfontosabb képi lenyomatává váltak. Madrid vidékét egész Spanyolország tükreként mutatják be: összehozza a kunyhókat és a felhőkarcolókat, a szakszervezeti tagokat és a munkaadókat, a világiakat és a vallásosokat, a hősöket és a gazembereket, akiket az eltelt idő az akkor leküzdött ellentétek kedves szereplőivé változtatott.

Benito Román a 70-es években kezdte fotós pályafutását. 

A madridi Iparművészeti és Művészeti Mesterségek Iskolájában tanult fényképészetet. 1973-tól Beno néven a Triunfo és az Hermano Lobo magazinok munkatársaként fotómontázsokat készített. 

1974-ben átmenetileg Párizsba költözött, és leszerződött a Sipa Press ügynökséggel. Ezt követően, 1976 és 1977 között az Opinión munkatársa volt, majd 1977-től 1978-ig riporterként dolgozott többek között a Gaceta Ilustrada, a Líbera, a Posible és a La Calle folyóiratnál. 1978 szeptemberében létrehozta az El Periódico de Madrid fotórovatát. Ezután szabadúszóként folytatta pályafutását. Sokszorosan díjazott fotográfus.

A Cervantes Intézet számos kulturális programnak ad otthont

A tárlat megnyitója október 5-én 18 órakor lesz Cervantes Intézetben. 

A megnyitón részt vesz María José de Viedma, Román munkásságának szakértője, aki tárlatvezetést tart a jelenlévőknek. 

Borítókép: Emberek csoportja La Vaqueria-ban. (Fotó: Benito Román/Cervantes Intézet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.