Műsorra tűzi az M5 az Iszonyt

A Kossuth-díjas író, Németh László Iszony című, 1947-ben megírt regénye alapján készült 1965-ben film, amelyet október 19-én este tűz műsorra az M5 kulturális csatorna. A történet a férjéhez nem vonzódó, hideg természetű fiatalasszony házasságának tragédiájáról szól, amelyben más, neves színészek mellett Drahota Andrea, Psota Irén, Kiss Manyi, Kállai Ferenc, Latinovits Zoltán, Páger Antal és Bessenyei Ferenc is szerepel.

Forrás: Hirado.hu2023. 10. 17. 13:30
Drahota Andrea
Drahota Andrea Nelli szerepében (Forrás: Nemzeti Filmintézet) Fotó: Nemzeti Filmintézet Forrás: Nemzeti Filmintézet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1920-as években játszódó cselekmény főszereplője a fiatal Kárász Nelli, akit a filmben Drahota Andrea alakít. Az alaptermészetében hűvös, magának való tanyasi lány apja halála után édesanyja és saját anyagi helyzete stabilizálása miatt kénytelen érdekházasságot kötni. 

Kálmán György és Drahota Andrea
Kálmán György és Drahota Andrea az Iszonyban (Forrás: Nemzeti Filmintézet)

Nem jó döntést hoz azzal, hogy a nagybeszédű Sanyi (Kállai Ferenc) udvarlását fogadja el, miközben valójában annak csendes természetű öccséhez (Latinovits Zoltán) vonzódik. Eltérő természetük miatt a testvérek nem jönnek ki jól egymással, feszül köztük az ellentét. 

Nelli annak ellenére sem tud közelebb kerülni a szerelmet a testi vággyal azonosító férjéhez, hogy közös gyermekük születik. 

A férfi a családot anyagilag is rossz helyzetbe juttatja azzal, hogy komoly adósságokba veri magát. Felesége sem szeretni, sem tisztelni nem képes emiatt a férjét, akitől fizikailag is egyre jobban iszonyodik.

Németh László regényéből Hintsch György rendező készített filmet. A forgatókönyvet az író is elolvasta, és a helyszínek kiválasztásában is részt vett.

Az Iszony október 19-én 21.10-től látható az M5 kulturális csatornán.

Borítókép: Drahota Andrea Nelli szerepében (Forrás: Nemzeti Filmintézet)


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.