Sisi mítoszának vad átirata, valamint pikáns és perverz viszonyok

Christian Petzold A Tűzvörös égbolt című alkotása nyitja a 12. Szemrevaló – Sehenswert Filmfesztivált. A produkció az idei Berlinálén Ezüst Medve díjat és a zsűri nagydíját is elnyerte. A Goethe Institut, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye tíz napon át a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. Idén tizenegy filmet vetítenek, köztük több, a Berlinálén, a Német és a Bajor Filmdíjon méltatott alkotást.

2023. 10. 04. 9:00
"SISI UND ICH"
Kinofilm Fotó: Bernd Spauke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról már korábban hírt adtunk, október 5-én 19 órakor a budapesti Művész Moziban Christian Petzold az idei Berlinálén Ezüst Medve díjat és a zsűri nagydíját elnyert Tűzvörös égbolt című alkotásával nyílik a Szemrevaló – Sehenswert Filmfesztivál. Csehov Missius című novellája inspirálta az egymáshoz való kapcsolódások lehetőségeire reflektáló munkát. A vetítés után ráadásul Langston Uibel főszereplővel találkozhat a közönség.

Jelenet az idei Berlinálén Ezüst Medve díjat és a zsűri nagydíját elnyert Tűzvörös égbolt című filmből. Fotó: Christian Schulz

Október 6-án három film is műsorra kerül. 18 órakor Az Alma és Oskar című dráma Oskar Kokoschka és Gustav Mahler özvegye, az öntörvényű és ambiciózus Alma Mahler destruktív szerelmét tárja a nézők elé. 18 órakor a Bunuel teremben az önéletrajzi ihletésű Nap és beton című dráma négy tizenöt éves tinédzser drogokkal, bandaháborúkkal és családi pokollal terhelt életét követi. A film a Walter Gropius tervezte, 18 500 lakásos nyugat-berlini lakótelepen játszódik, amely a 80-as évek óta a város szociális gyújtópontja. 20 órakor 

Németország idei Oscar-nevezettje, a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két, a Német Filmdíjon pedig számos további díjat nyert alkotás, A tanári szoba lesz látható. Egy lopási ügy kapcsán a tanári szoba a hatalmi viszonyok laboratóriumává változik, míg a gyerekek között is egyre nő a feszültség.

Október 7-én 18 órakor a Mindenki az időjárásról beszélget című alkotást vetítik, a film egy elsőgenerációs kelet-német értelmiségi nő kalandjait mutatja be az ismerősen idegen környezetben, szabadság és kényszerek között, vidéken és a nagyvárosban. (Október 13-án a 20 órai vetítés után Király Edit irodalmár-fordítóval beszélgetést is rendeznek).

Mindenki az időjárásról beszélget. Forrás: Szemrevaló filmfesztivál

20 órakor az Aranyéveink – Végül újrakezdjük? lesz műsoron. Egy frissen nyugdíjba vonuló házaspár újrakezdésének története bájos humorral, mély együttérzéssel, könnyedséggel beszél fontos kérdésekről. A vetítés után a magyar származású, és többek között Budapesten is tanult svájci rendezővel, Barbara Kulcsarral találkozhat a közönség.

Október 8-án 18 órakor vetítik az Anima – Apám ruhái című, többszörösen díjnyertes német dokumentumfilmet. Igaz történet családi titkokról, a nemi és társadalmi identitás kérdéseiről. 

Anima – Apám ruhái. Forrás: Szemrevaló filmfesztivál

A filmet követően Zsirka Hella, a Háttér Társaság munkatársa lesz a fesztivál vendége. Október 9-én 19 órakor a Sisi és én lesz látható, amelyben Sisi és új, magyar társalkodónője saját törvényeik szerint élnek a korfui villában. A film a Sisi-mítosz vad változata, amelyben Susanne Wolff és Sandra Hüller nyújtanak parádés alakítást. A vetítés után közönségtalálkozó lesz Frauke Finsterwalder rendezővel, aki ezért a munkájáért a 2023-as Bajor Filmdíjon a legjobb rendező díját vehette át.

Október 10-én 18 órakor a bécsi alternatív zene felvirágzásáról szóló, szórakoztató, felvillanyozó és költői dokumusical, a Vienna Calling pereg. A vetítés után Franz Hergovich és Podlovics Péter zenei szakértőkkel találkozhat a közönség.

Október 11-én 18 órakor A felső szomszédok című vígjátékban a címszereplők pikáns ajánlatot tesznek, ami próbára teszi Anna és Thomas egykor halhatatlannak tartott szerelmét.

Október 12-én 19 órakor vetítik A róka című alkotást. Adrian Goiginger rendező dédapjának igaz története világszerte több mint száz díjat nyert. A második világháború elején a zárkózott fiatal katona egy sebesült rókakölyökre bukkan, amit meggyógyít és magával visz a megszállt Franciaországba. A vetítés után a közönség találkozhat a rendezővel, valamint Simon Morzé és Adriane Grzadziel főszereplőkkel. A film 2024 áprilisában kerül a hazai mozikba.

A részletes program és az egyéb vetítési időpontok a fesztivál honlapján találhatók.

Borítókép: Sisi és én (Forrás: Szemrevaló filmfesztivál)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.