Videósorozat a Magyar Királyi Pénzügyminisztérium újjászületéséről

A Magyar Királyi Pénzügyminisztérium 120 éves műemléki épülete a felújítással megmenekül a pusztulástól, visszakapja méltó, eredeti állapotát és funkcióját − összegezte Facebook-oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter, aki videósorozatban tárja fel a helyreállítás lépéseit.

Forrás: MN/Index2023. 10. 21. 19:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pénzügyminisztérium Szentháromság téri új palotáját 1905. január 16-án ünnepélyes keretek között adták át. A második világháborút követő helyreállítások idején jelentős átalakítások történtek a házon, számos díszítésétől megfosztották. Jelenleg a Fellner Sándor által megálmodott épület teljes rekonstrukciója zajlik, melynek során a palotaszárny is újjászületik, és visszanyeri korábbi, századelős küllemét. A projekt egyik leglátványosabb része az épület homlokzat- és tetőrekonstrukciója.

A régi-új épületet még az átadás előtt, elsőként járhatta körbe az Index. Ez alkalomból Halmai Zoltán, a PM-TÉR6 Nonprofit Kft. vezérigazgatója a lapnak elárulta: 

a városképi illeszkedést biztosító eredeti állapot hiteles visszaállításakor az elsődleges prioritás, hogy az épület reprezentatív terei és más értékei ne sérüljenek a mai igényeknek megfelelő irodák kialakításakor.

A munkálatokról készült videósorozat első részéből kiderült, hogy az utolsó percekben léptek Varga Mihályék, ugyanis ha tovább amortizálódik az épület, 

helyreállíthatatlan károk keletkeztek volna. 

A frissen megosztott második részben a kőfaragómesterek munkáját mutatják be, jelezve, a műemléki épületre visszakerülő díszelemek magyar műhelyekben, magyar mesterek munkájával születnek újjá.

Borítókép: A Magyar Királyi Pénzügyminisztérium székháza a XX. században elején (Forrás: FSZEK Budapest-gyűjtemény)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.