Zár Berlin ókortörténeti múzeuma

Az 1910 és 1930 között épült Pergamon Múzeum Németország egyik legnépszerűbb tárlatával rendelkezik, itt állították ki az ókori mezopotámiai nagyváros, Babilon legjelentősebb építészeti emlékének számító világhírű Istár-kaput, amelyet naponta ezrek csodálnak meg. A múzeum kapui vasárnap a felújítás miatt négy évre becsukódnak, és lesznek olyan részei az intézménynek, amelyek várhatóan 2037-ig zárva is maradnak.

Forrás: MTI2023. 10. 21. 9:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar turisták által is kedvelt múzeum két nagy épületszárnyból és a kettőt összekötő csarnokból áll. Az üvegborítású tetővel fedett csarnokban áll a hellenisztikus művészet remekei közé tartozó Pergamon-oltár, amely a jelenleg is folyó felújítási munkálatok miatt már 2014 óta nem látogatható. Az épületnek ezt a részét a tervek szerint 2027-ben nyitják meg újra a látogatók előtt.

A babiloni Istár kapu (Fotó: Raimond Spekking)

A felújítási munkálatok alatt a múzeum gyűjteményének mozdíthatatlan, óriási darabjait, amelyek sok tonnát nyomnak, érzékelőkkel szerelik fel, és megvédik őket a munkákkal járó rezgésektől és a nedvességtől. A felújítás teljes költsége elérheti az 1,5 milliárd eurót. A turisták most hosszú sorokban várakoznak a múzeum előtt abban reménykedve, hogy az utolsó pillanatban még bejuthatnak, bár a rendelkezésre álló jegyek már elővételben elfogytak. A zárás előtti utolsó napokra a múzeum meghosszabbította nyitvatartási idejét, hogy minél többen megtekinthessék a gyűjteményt.

Borítókép: A Pergamonmuseum bejárata (Fotó:Raimond Spekkin /Wikimedia Commons)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.