A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara idén 170 éves

„BFTZ 170” címmel rendezi meg jubileumi nagykoncertjét a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara november 23-án a Müpában: az esten Erkel, Dohnányi, Vajda Gergely és Dvořák művei csendülnek fel Madaras Gergely és Marco Comin vezényletével.

2023. 11. 07. 16:00
A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara
A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara (Forrás: BFTZ) Fotó: BFTZ Forrás: BFTZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erkel Ferenc vezényletével 1853. november 20-án rendezték meg a Magyar Nemzeti Múzeumban az első „philharmoniai hangversenyt”, amely a későbbi Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara 170 éves történetének első állomása volt. A krónikások szerint ettől a naptól kezdve beszélhetünk hazánkban szimfonikus zenekari életről, hiszen Erkel mindjárt az első koncert alkalmával öt hangversenyből álló bérletet hirdetett, aminek köszönhetően a közönség rendszeresen találkozhatott az európai klasszikus zene varázsával. 

Madaras Gergely karmester. Fotó: Benjamin Ealovega
Fotó: Benjamin Ealovega / BFTZ

Az együttes történetében mérföldkőnek számító hazai szerzők művei mellett egy ősbemutatóval is készül a zenekar. A koncert második részében a cseh romantika nagy közönségkedvence csendül fel: 1899-ben a Filharmóniai Társaság zenekara mutatta be a hazai közönségnek Dvořák kilencedik, „Az Újvilágból” címmel ellátott szimfóniáját, óriási sikerrel. Ezt a grandiózus művet Marco Comin olasz dirigens vezényletével hallhatja a közönség. 

Marco Comin
Marco Comin karmester (Forrás: BFTZ)

A koncert során Becze Szilvia műsorvezető segítségével ismerhetik meg a Filharmóniai Társaság elmúlt 170 évének legemlékezetesebb pillanatait. 

Műsoron:
Erkel: Ünnepi nyitány
Vajda Gergely: Bolondmese – Scherzo zenekarra (ősbemutató)
Dohnányi: Szimfonikus percek, op. 36
Dvořák: 9. (e-moll) szimfónia („Az Újvilágból”), op. 95 

További információk a társaság honlapján találhatók.

Borítókép: A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara (Forrás: BFTZ)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.