Magyar-holland film nyert Eindhovenben

Magyar-holland rövidfilm, a Beyond Borders csapat swapID című alkotása tarolt a 48 Hour Film Project eindhoveni fordulóján. A verseny különlegessége, hogy a résztvevőknek mindössze 48 órájuk van egy rövidfilmet alkotni a kezdeti ötlet megszületésétől a vágott anyag elkészítéséig.

Forrás: Kultura.hu2023. 11. 29. 19:30
swapID
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 48 Hour Film Project egy kreatív hétvégét takar, ahol filmesek rövidfilmeket készítenek egy globális eseményen, amely több mint száz városban zajlik világszerte, írja a kultura.hu. A versenyt minden városban más-más hétvégén rendezik meg, és a helyi filmcsapatok – kezdőktől a profikig – versengenek azért, hogy egy hétvége alatt elkészítsék rövidfilmjüket. A csapatok péntek este kezdik a versenyt, amikor a városukban kisorsolják a műfajt, és megkapják a szükséges elemeket filmjük elkészítéséhez.

SwapID
Szatmári Andi rendező a forgatáson (Fotó: Anna Vera Photo)

A swapID két nő történetét mutatja be, akik egy mobilalkalmazás segítségével váltani szeretnék testüket anélkül, hogy tudnának a másik tényleges motivációjáról. A cselekmény fő konfliktusa akkor bontakozik ki, amikor az egyikük férje értesül a tervezett testcseréről, és aggályosan kezdi megkérdőjelezni a helyzetet, felismerve, hogy ilyen technológia könnyen visszaélésre adhat lehetőséget, beleértve akár bűnözői szándékokat is. Ezáltal 

a film nem csupán morális dilemmákat vet fel, hanem a modern technológia etikai aspektusait is körüljárja.

A Beyond Borders csapatának rendezője, Szatmári Andi már kilencedik alkalommal vett részt a versenyen, és harmadszor versenyzett Eindhovenben. Kisfilmjének különlegessége, hogy a holland Gido Krommal társrendezésben Magyarországon és Hollandiában készült egyszerre, és a verseny közben a rendező és a magyar főszereplő, Mosolygó Sára (aki a Petőfi-film Szendrey Júliáját alakítja) még repülővel is átutaztak Hollandiába, hogy egy közös jelenetet forgassanak a holland főszereplővel, Sophie Bouquet-vel.

A rövid forgatás első napján videóchaten egyeztettek a forgatókönyvről, majd szombaton a magyar stáb a kelenföldi erőműben forgatott, míg a hollandok Rotterdam villanegyedében készítették a felvételeket. A közös jelenetet az amszterdami street art központjában, a NDSM Wharfnál forgatták. Ezt követte a zárónapon a vágás, a fényelés, a hangi utómunka, a VFX és a zeneszerzés is.

A csapat hat díjjal térhetett haza, köztük a legjobb film és rendezés kategóriájában elnyert elismeréssel.

Borítókép: swapID werkfotó (Fotó: Anna Vera Photo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.