Meghalt Shane MacGowan, a leghíresebb ír kocsmazenekar énekese

Hatvanöt évesen érte a halál.

Forrás: BBC2023. 11. 30. 13:40
null
(FILES) Shane MacGowan of British group The Pogues performs on stage at the British Summer Time festival in Hyde Park in central London, on July 5, 2014. Shane MacGowan, songwriter and lead singer of folk-punk group The Pogues, has died aged 65 after a long illness, his wife announced on November 30, 2023. (Photo by LEON NEAL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Shane MacGowan, az énekes-dalszerző és a The Pogues frontembere 65 éves korában elhunyt, hét nappal azután, hogy kiengedték a kórházból, miután agyvelőgyulladást diagnosztizáltak nála – adta hírül a BBC. A zenész 2015 óta tolószékkel közlekedett, mert egy esés miatt eltörte a medencéjét, majd később a jobb térdét is.

MacGowan, akinek legismertebb slágerei között szerepel az 1988-as Fairytale of New York és A Pair of Brown Eyes, egy ideje már beteg volt, emellett drog- és alkoholproblémákkal is küzdött. Felesége, Victoria Mary Clarke azt mondta, hogy MacGowan a világot jelentette számára. Instagram-bejegyzésében azt írta, áldottnak érzi magát, hogy találkozhatott vele és szerethette.

MacGowan ír bevándorlók fia volt, az angliai Kentben született, és 1982-től a The Pogues frontembere volt a banda a 2014-es feloszlásáig. Összesen hét stúdióalbumot adott ki.

1988-ban Kirsty MacCollal készítették el a Fairytale of New York című karácsonyi dalt, amelyet MacGowan írt, és amely a második helyre került a brit toplistán, és amely valószínűleg ma is az Egyesült Királyság egyik legkedveltebb karácsonyi dala.

Az életéről dokumentumfilm is készült, Crock Of Gold: A Few Rounds With Shane MacGowan címmel, amely 2020-ban jelent meg. A zenész egyébként közeli barátságban volt Sinéad O’Connor ír énekesnővel, aki júliusban halt meg.

Egyszer azt mondta:

Csak követem a dalírás ír hagyományát, az ír életmódot, az emberi életmódot. Zsúfoljatok bele annyi örömöt az életbe, amennyit csak lehet, és küzdjetek meg a fájdalommal, amit emiatt el kell szenvedni. Vagy üvölts és ordíts a fájdalomtól, és várd, hogy valaki elvigye azzal, hogy gyönyörű élvezetet hoz a helyébe.

Borítókép: Shane MacGowan (Fotó: Leon Neal/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.