Sakktudás és történelmi tájékozottság nélkül is élvezhető a Mesterjátszma

November 9-én mutatták be a nagyközönségnek is Stefan Zweig Sakknovellájának szabad adaptációja nyomán, Tóth Barnabás rendezésében a Mesterjátszma című filmet. Az Akik maradtak című film rendezője új, fordulatokkal teli pszichothrillerében Váradi Gergely, Hajduk Károly, Mácsai Pál és Péterfy Bori mellett Varga-Járó Sára látható.

2023. 11. 18. 15:00
Forrás: Cinefest
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hír TV Svenk című műsorának mai adásában Tóth Barnabás elmagyarázza, hogy az eredeti novella ’41-ben játszódik, egy ügyvéd menekül a nácik elől egy hajón. − Fonyódi Tibor társíró ötlete volt, hogy nálunk ’56 legyen és vonat, amin egy pap menekül a kommunisták elől. Tibor írta át a novellát, ő készítette az első forgatókönyv vázlatot, majd aztán saját magam ízlésére, tempójára, világára átírtam. Innentől kezdve már tulajdonképpen egy saját szerzői filmnek tekinthető, mivel én rendeztem és társproducer is voltam – mondta a filmes szakember.

Tóth Barnabás a beszélgetésben hangsúlyozta, hogy a magyar történelmi háttér vagyis ’56 csak egy kulissza. − Ahogy az Akik maradtak esetében is a háború utániság, a holokauszt tragédiája csak egy háttér, egy előzmény volt. Szeretnénk kerülni az ’56-os történelmi film bélyeget. Ez egy fordulatos krimi, tele akcióval, a műfajra jellemző elemekkel, tehát nem kell hozzá semmiféle előtanulmány. 

Sakktudás nélkül is lehet élvezni a filmet. Úgy igyekeztük vágni, rendezni, hogy aki ért hozzá, az élvezze, és aki nem az is, a sakk az csak egy eleme a filmnek.

Bízom benne, hogy ez szinte bármilyen korosztályt és bármilyen hátterű nézőt meg tud érinteni. 

Tóth Barnabás rendező úgy nyilatkozott a látványt illetően, hogy nem vállalták túl magunkat, a film nagy része egy vonatbelsőben, illetve egy börtöncellában játszódik.

Márta és István az utolsó menekültvonattal próbálja elhagyni Magyarországot 1956 novemberében. A fiatal pár mellett az egyház felbecsülhetetlen értékű ereklyéi is a nyugati határ, a szabad világ felé tartanak, amelyek útját B.-ből, a katolikus papból a hatalom emberei kínzással próbálják kiszedni. A szereplők történetei a vonaton egy mindent eldöntő sakkjátszma során keresztezik egymást, és már nemcsak a kincsek sorsa, de a szerelmesek élete is a tét.

 

A Svenk adását 22.50-kor láthatják a Hír TV műsorán.

 

Borítókép: Jelenet a filmből (Fotó: Cinefest)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.