Távolkeleti mesterek Nógrádban

Munkát kereső japán mesteremberek járják Európát, s a közelmúltban Hollókő Ófaluban mutatták meg szaktudásukat, tehetségüket, segítő szándékukat. Horvátországból érkeztek, s Románia felé mentek tovább.

Forrás: NOOL2023. 11. 26. 15:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nógrád Vármegyei Hírportál számol be a különös esetről elmondva, hogy a kezdeményezés mögött a Japán iparosmesterek technikájával külföldön című japán tévéműsor áll, amely a napokban Hollókőn forgatott. A cikkben megszólal Ogaki Jo, a japán tévéműsor rendezője, akitől elmondja, hogy az egész világon kerestek olyan embereket, akik valamilyen téren támogatásra szorulnak, majd a japán szakemberek elutaznak hozzájuk, és segítséget nyújtanak nekik.  Így esett a választásuk végül a forgatás egyik helyszíneként Hollókőre. 
 

Japán mesteremberek Hollókőn Fotó: Hüvösi Csaba/NOOL

A japán tévéműsorban az adott ország kultúráját beleszőve, japán mesteremberek kezei között újul meg egy adott tárgy vagy helyiség. A műsorban öt iparosmester, ötféle mesterség – bútorasztalos, ács, kőműves, villanyszerelő, gépészmérnök – képviseli magát és keresi a kihívásokat. 

A japán kézművesség és építészet amúgy tradicionálisan igen magas színvonalú, a műsor, illetve a mögötte álló kezdeményezés ezt a tudást szeretné bemutatni és ezen keresztül a japán kultúrát is népszerűsíteni. 
Szabó Csaba, a település polgármestere ugyancsak nyilatkozott a portálnak, és elmondta, hogy a japán tévéstáb azzal kereste meg korábban, hogy a kulturális örökség kapcsán tudnának-e valamilyen hasznos munkát végezni.

Igyekeztünk idén minden munkát elvégezni az Ófaluban is, azonban a Guzsalyas és Falumúzeum tornácának javítására már nem maradt időnk. Ezért nagyon örültünk a megkeresésnek, hiszen így a munkálatokat nem kellett elhalasztanunk jövőre 

– fogalmaz a polgármester. 
A japán szakemberek ennek megfelelően megjavították Ófaluban a Guzsalyas és a Falumúzeum tornácát, az óvodában elektromos munkákat végeztek el, elkészítettek egy padot, valamint elektromos eszközöket is megjavítottak a lakosoknak. 

Borítókép: Japán mesteremberek Hollókőn (Fotó: Hüvösi Csaba/NOOL)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.