Csupa élet spanyol filmek az Uránia moziban

Idén november végén spanyol filmek várják a lelkes mozirajongókat Budapesten, a filmbemutatók közül azonban hat alkotás csak ez alkalommal látható. Olyan kortárs spanyol filmművészeti érdekességekre számíthatunk az Uránia mozi termeiben, amelyek az irodalomtól a pszichológián át a színházig és a családtörténetekig számos területet képviselnek. A filmhét támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, s társszervezőként a Spanyol Nagykövetség, valamint a Cervantes Intézet is képviselteti magát.

2023. 11. 25. 9:30
spanyol filmek, kortárs film, Uránia, Spanyol Filmhét,
Forrás: Pannonia Entertainment
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyosan állíthatjuk, hogy nem fog unatkozni, aki az Uránia moziban látható filmbemutatók közül válogat ebben a ködös-borongós őszi időszakban.

A  hat napig tartó mozgóképes fesztivál nyitó alkotása az Álex de la Iglesia rendezte A negyedik utas című vígjáték volt, amely egy utasokkal közlekedő telekocsis férfiről szólt, ezt követte két drámai mű, Az idegen a szekrényben és A méhek húszezer fajtája című önismereti film, amelyek közül az utóbbi több szakmai elismerést is begyűjtött már. Többek között a legjobb színészi alakításért járó Ezüst Medve-díjat is megkapta, amit a főhőst alakító kislánynak, Sofía Oteronak ítéltek oda, s a filmet november 30-tól már vetítik a budapesti mozik. Az idegen a szekrényben egyébként Felix Viscarret rendező nevéhez fűződő abszurd dráma, amelynek egy irodalmi mű az alapja, és amely egy család életébe „beköltöző” idegenről szól.

Ha továbbmegyünk a spanyol fimművészet friss darabjaiból válogatva, a csütörtökön vetített művek ismét komorabb hangvételűek, így a szintén egy regény alapján készített A vacsoravendég című, múltfeltáró alkotás, Ángeles González Sinde filmje. Az ismeretlen lány, Pablo Maqueda nyugtalanító története egy párkapcsolatról szól, amely egy chat alapján indult el, ám mind a férfi, mind a fiatal nő másnak mutatja magát, mint akik valójában.

A Vadhajtások, Jaime Rosales alkotása és a másik Viscarret-film, az Egy nem is olyan egyszerű élet is a kapcsolatainkat boncolgatja, előbbi egy fiatalabb fiú-többgyermekes édesanya párosa bemutatásával, utóbbi pedig részben a negyvenes családos nemzedék nehézségeivel foglalkozik. 

Mindezek mellett itt lesz még a Drága nagyi, amely Jabi Elortegi nevéhez kapcsolódik, s az identitás kérdését járja körül – hiszen baszknak lenni Argentínában is különleges státuszt jelent –, valamint a Valaki, aki törődik velem, amely a női nemzedékek egymáshoz kapcsolódását helyezi a középpontba.

A kétrendezős film, azaz Elvira Lindo és Daniela Féjerman közös munkájának eredménye a színház világát is megmutatja belülről, ráadásul Lindo 2019-ben épp az Urániában járt a Diálogos: Spanyol–magyar írók találkozása sorozat során. Végezetül a pszichológia és az önismeret sem marad ki a témák közül: a Terápia című komédia Gerardo Herrero rendezésében lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható Spanyol Filmhét záró darabja.

Borítókép: Jelenet a Drága nagyi című spanyol filmből ( Forgalmazó: Pannonia Entertainment)

aa

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.