A legmívesebb magyar betlehemek + exkluzív videó

A legszebb népműves betlehemeket szedte idén is egy csokorba a Józsa Judit Galéria, amely immár hetedik alkalommal a nyílt képző-, nép- és iparművészeti pályázatára érkezett művekből válogatott. − Úgy érzem, hogy a magyar nemzeti művészetnek szüksége van ilyen bemutatkozási lehetőségre − hangsúlyozta Józsa Judit kerámiaszobrász, aki videónkban arról is mesél, hogy a magyar művészek hogyan ábrázolják az áhítatot.

2023. 12. 23. 6:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A galéria ablakában látható egy különleges installáció, amely az erdélyi hegyeket megidéző, Hargita illatú fenyőfák ölelésében a Magyar Betlehem istállója a Magyar Nyelv – Anyanyelv Józsa Judit- féle szoborkompozícióra épült. 

A „lombkoronában”, a legszebb magyar szavaink ölelésében, az anya öleli kisdedét. Az istálló felett advent első angyala hozza a jó hírt. 

Szárnyait a Mátyás-templom Szent Erzsébet rózsaablakának mérműves motívumai ihlették. Bal oldalt, félkörívben, a hét vezér áll sorfalat, jobb oldalt hét Árpád-házi Szent királyleány: Skóciai Szent Margit, Szent István király unokája; Szent Piroska Szent László király leánya; Szent Erzsébet, Szent Kinga, Szent Margit, Portugáliai Szent Erzsébet és Szent Hedvig. Baloldalt a ráfos, havas szénásszekéren kulacs, rézüst és rokka, az istálló két oldalánál két szürkemarha és racka juh szénát eszik, meleget lehel a kisdednek. A kis Jézuska, a Szűzanyát megjelenítő Parasztmadonna ölében. Szent Józsefet az Imádkozó székely ember testesíti meg. 

A videót készítette: L. Szabó Fruzsina

Borítókép:A Magyar Betlehem istállója (Fotó: Esztergályos Anna)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.