Alkoholba fojtott magányos ünneplés – 8 + 1 rendhagyó karácsonyi dal

Nagyjából november közepétől érdemes fülhallgatóval járni a plázákban, ha nem akarunk belefutni Mariah Carey All I Want For Christmas Is You című slágerébe vagy egyéb más giccsben úszó ünnepi popszámba. Ha mégis karácsonyi dalra vágyunk, a punk és a metal műfaja bőséggel kínál alternatívát, legyen szó szomorú, romantikus vagy éppen dühtől szétfeszülő tételről.

2023. 12. 25. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Good Charlotte – Christmas by the Phone

Az amerikai pop-punk együttes korai lemezein visszatérő téma volt, hogy Joel Madden énekest és ikertestvérét, Benji Madden gitárost az édesapja egyik pillanatról a másikra elhagyta. És a szökevény családfő valószínűleg sokat csuklott mindezek után, mert ezt az a traumatikus élményt a Good Charlotte mások mellett a The Story of My Old Man vagy az Emotionless című dalukban is feldolgozta, de erről szól a karácsonyi számuk, a Christmas by the Phone is, amely azt mutatja be, milyen volt az ünnepeket úgy tölteni, hogy folyamatosan a telefont lesték, hátha az elkóborolt öreg hazatelefonál. 
 


 

Crown The Empire – There Will Be No Christmas

Muszáj megemlítenünk, a listánknak nem az a célja, hogy a legkiválóbb, hanem bizonyos szempontok alapján a legérdekesebb ünnepi dalokból merítsünk. Az Amerikában rendkívül népszerű, máshol mérsékelten ismert Crown The Empire száma semmiképpen sem tartozik az élvonalba, főként a kissé identitászavaros szövege miatt. Az énekes az elején megvallja a szerelmi bánatát és elmondja, számára idén elmarad a karácsony, de azért kellemes ünnepeket kíván az egykori kedvesének.

Két interpretációt találtunk minderre: vagy megcsalta vagy egyéb ordenáré dolgot követtett el a lánnyal szemben és most önmarcangolóan bánkódik, vagy a másik fél szarvazta fel, ő pedig egy papucs és a sérelme ellenére is csak jót akar neki.

De az is lehet, hogy jobban túlgondoltuk a szöveget, mint annak az írója. 


 

All Time Low – Merry Christmas, Kiss My Ass

A szeretet ünnepén a pozitív érzelmek néha könnyen az ellenkező intervallumba csaphatnak át, főleg, ha egy olyan személyre gondolunk, akit már kevésbé kedvelünk – talán, mert átvert, elárult, megcsalt minket és még mindig nem sikerült túllépnünk mindezen –, ráadásul elképzeljük, ő bezzeg tesz az egészre, és önfeledten ünnepel. Ezt a kamaszos életérzést a romantikus amerikai tinivígjátékok stílusában adja elő az All Time Low.

A baltimore-i punkbanda egyébként két évvel később egy újabb karácsonyi számmal jelentkezett Fool’s Holiday címmel, ott ugyanezt a helyzetet járják körbe, csak éppen a nemi szerepeket felcserélve: abban az énekes az, aki vezekel, mert nem volt jófej a barátnőjével.

 

Blink-182 – Happy Holidays, You Bastard

Az All Time Low számához hasonlóan egy karácsonyi anti-üdvözlőlevelet fogalmaz a meg a Blink-182 dala is, csak jóval dühösebb, cinikusabb, vulgárisabb formában. Nem is idéznénk belőle inkább. Viszont,

ha az a célunk, hogy a felgyülemlett indulatainkat időhatékonyan kezeljük, akkor mindenképpen ez a tökéletes választás, hiszen mindössze negyvenkét másodpercbe gyömöszölték bele az összes szidalmukat.


Corey Taylor – X-M@$

Corey Taylor a kortárs metal egyik legzseniálisabb és legmeghatározóbb figurája: amellett, hogy a Slipknot és a szintén rendkívül népszerű Stone Sour frontembere, a szólókarrierje is figyelemre méltó, ontja magából a klasszikus amerikai rockdalokat némi blues-os beütéssel. Egy dologgal azonban soha nem lett volna szabad próbálkozni: karácsonyi szám írásával. Az X-M@$ nem szól másról, minthogy mennyire gyűlöli ezt az ünnepet és csak totálisan lerészegedve tudja elviselni, majd az utolsó versszakban megfogalmazza a legközhelyesebb társadalomkritikát a plázákban a pénzüket szóró átlagemberekről.

A végeredmény azonban épp olyan kínos, mint egy ittas télapó-imitátor egy bevásárlóközpontban.

 

New Found Glory – Nothing for Christmas

Európa ezen részén viszonylag kevesek által ismert, de Észak-Amerikában annál népszerűbb a pop-punk műfajának egyik kulcszenekarának számító New Found Glory. És bár a legtöbb számukat a nyers energia jellemzi, néha érzelmesség terén elszalad velük a ló:

ha az instrumentálist részt nem vesszük figyelembe és csak a szövegre koncentrálunk, a Nothing for Christmas nagyjából éppen olyan nyálas, mint a bevezetőnkben említett Mariah Carey-szám.

A fő gondolata is ugyanaz, az énekes semmit nem kér karácsonyra, csak hogy együtt lehessen a szerelmével.


Papa Roach – Not Coming Home

A Papa Roach az ezredforduló idején berobbant numetal hullám egyik legsikeresebb képviselője volt és az azóta eltelt csaknem másfél évtized alatt sem vettek vissza a tempóból, katonásan készítik a lemezeket és szinte megállás nélkül turnéznak. Jacoby Shaddix énekes pedig alaposan megtapasztalta a rocksztárság árnyoldalait, meggyűlt a baja az alkohollal, az addikciókon pedig általában nem segít, ha valaki folyamatosan koncertezik, utazik és távol van a családjától, hát még ha az ünnepeket is a végtelen országutakon tölti.

Ezt a magányt – amelyet nem csak a földrajzi távolság gerjeszt, hanem a tudatmódosítók hatására a lélektani elszigetelődés is – fogalmazza meg a karácsonyi daluk.

 

 

August Burns Red – Wrecking Ball

Kicsit csalunk, mert ezt a számot csak dupla-, de leginkább triplacsavarral lehet beilleszteni a december végi időszakba. Amikor Miley Cyrus tíz éve megjelentette a nagy slágerét, a Wrecking Ballt és a hozzá tartozó klipet, akkor számos karácsonyfán tűnt fel díszként az énekesnő, ahogy a címben szereplő vasgolyón vonaglik.

Ezt a számot dolgozta fel ütvefúrós metalcore stílusban az amerikai August Burns Red és ha szenteste odakozmál a pulyka, esetleg a fenyő nem akar beleilleni az állványba, és teljes pompájában feldől, akkor elég kimenni pár perce friss levegőt szívni, meghallgatni ezt a dalt és garantáltan magától eliramlik a düh.

 

Bad Religion – Christmas Songs

Ha van olyan együttes, amelytől nem várnánk kitűnő karácsonyi dalokat, akkor az az amerikai punkzene megkerülhetetlen képviselője, a Bad Religion, ugyanis a logójuk nem más, mint egy áthúzott kereszt.

Ezzel kapcsolatban egyébként már több interjúban is megcáfolták, hogy kifejezetten keresztényellenesek lennének, hol azt állítva, hogy az összes vallást elutasítják, hol azt a magyarázatot adva, hogy a jelképpel igazából csak az amerikai kereskedelmi televíziók szélhámos hittérítőinek akartak üzenni. Az evolúcióbiológia területén professzori címet szerzett Greg Graffin énekes egyébként vállaltan ateista, így aztán különösen meglepő, hogy az együttes nem is egy számot, hanem

 rögtön egy kilenc tételből álló karácsonyi kislemezt írt a cinizmus és a giccs szikrája nélkül.

Borítókép: Jelenet a Tapló télapó című filmből (Forrás: SPI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.