Még nincs vége a dalnak: Magyarországon ismét készülnek bakelitek

A magyar hanglemezgyártásnak nemcsak múltja, hanem úgy néz ki, jövője is van. Zalaegerszegen egy kis műhelyben elindult valami, amelynek eredményeképpen idehaza ismét készíthetők hanglemezek.

Forrás: Zaol.hu2023. 12. 31. 19:00
lemez
Kézműves módszer: prés alá kerül a PVC-pogácsa, alatta és felette az A-, illetve B-oldal nyomólemeze Fotó: Pezzetta Umberto Forrás: ZAOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesen tudják, de az elmúlt években egy apró zalaegerszegi műhelyben született újjá a magyarországi hanglemezgyártás. Bár a Hanaton Kft. még kétéves sincs, számos magyar előadó dolgozott velük Ákostól Koncz Zsuzsáig. A Zaol.hu készített interjút a lemezgyáros csapattal, amely a nehézségeket legyűrve ma már a világ számos pontján ismertté vált.

lemez
Lemezkészítő berendezés. Fotó: Pezzetta Umberto/Zaol

A Hanaton Kft.-t Hanisch András, Wettstein Tamás és Dala Zoltán alapította a koronavírus-járvány alatt. 

Nemcsak a zene, hanem a hanglemezgyártás iránt is érdeklődtek.

A bakelit-, más néven vinillemezek az elmúlt években a reneszánszukat élik, ezért arra gondoltak, hogy ők is megpróbálkoznak azzal, hogy felélesszék a hazai lemezgyártást. Hanisch András elmondta, hogy hazánkban 1996-ban szűnt meg a nagy hagyományú hanglemezgyártás. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ha az elmúlt évtizedekben egy magyar előadó vinil hanglemezt szeretett volna készíteni, akkor csak külföldi cégeknél tudott ilyet előállítani.

Indulásukkor számos jelentős nehézségbe ütköztek.

Mivel a hanglemezgyártás két évtizede megszűnt, így nehéz volt szakértőket találni, aki segíthették a munkájukat. Gyakorta az internetes nemzetközi fórumokon akadtak segítségre, bátorították őket, hogy kezdjenek bele.

Wettstein Tamás pedig arról számolt be, hogy Moszkvából rendeltek egy hanglemezgyártó gépet.
 

Kicsomagoltuk, és leesett az állunk, a gombok mellett ugyanis magyar nyelvű feliratokat találtunk 

– mesélte Wettstein Tamás. Nyomozni kezdtek, és rövidesen kiderült, hogy ez a gép dolgozott Dorogon az egykori hazai hanglemezgyárban. Sikerült több emberrel felvenniük a kapcsolatot, akik egykor használták a gépet. Tőlük hasznos tanácsokat kaptak.

lemez
Az albumborítók többsége a helyi nyomdában készül. Fotó: Pezzetta Umberto/Zaol

Az 1984-ben gyártott hanglemezgyártó gépen azután számos újítást végeztek. A présgép mellett újra fel kellett éleszteniük a fűtő- és a hűtőrendszereket, sőt a helyes nyomdai anyagok elkészítésének módját is ki kellett dolgozniuk, amelyek nélkül az albumok nem jelenhetnek meg.

A mesterlemezek elkészítése még ma is külföldön történik, ám azok megküldése után a hazai présgépben 45 másodperc alatt elő tudnak állítani egy lemezt. 

A lemezek speciális PVC-granulátumból előállított műanyagból készülnek, amelyet 180 Celsius-fokra melegítenek, sajtolnak, végül pedig visszahűtenek.

Hanisch András beszámolt arról is, hogy sok nehézséggel, gyermekbetegséggel kellett szembenézniük, ugyanis a gyártás során könnyen deformálódhatnak, sérülhetnek a lemezek. Elmondta, hogy különösen sok gond van a színes lemezek előállításával.

Kifejtette, hogy náluk kézműves módszerekkel zajlik a lemezgyártás, amelynek egyik oka, hogy a közel negyvenéves gyártógépük csak ezt teszi lehetővé.

Wettstein Tamás elmondta azt is, hogy egyelőre nem szeretnének tömegtermelésre váltani, ezt egyébként semmi sem indokolja. A megrendelők ugyanis néhány száz példányt rendelnek. Hozzátette, hogy kétezer példánynál többet még egyetlen albumból sem készítettek. A lemezgyártók szerint minden együttes életében eljöhet az a pillanat, amikor vinillemezt szeretne majd készíteni.

A teljes cikk a Zaol.hu oldalán érhető el.

 

Borítókép: Lemezprés (Fotó: Zaol/Pezzetta Umberto) 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.