Élőben és rádióban is meghallgathatók a Petőfi 200 zeneműpályázat győztes művei

Ősbemutató koncertre készül a Magyar Rádió Gyermekkórusa a Zeneakadémián december 17-én. Az esemény a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett kórusműpályázat díjátadója is, ahol az első díjat Szalai Katalin Pinty úrfi című pályaműve nyerte.

Forrás: Bartók Rádió2023. 12. 16. 20:00
A Magyar Rádió Gyermekkórusa
A Magyar Rádió Gyermekkórusa (Forrás: Képernyőkép/Youtube/M5) Fotó: Képernyőkép/Youtube/M5 Forrás: Képernyőkép/Youtube/M5
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az irodalomkedvelő zeneszerzőket szólította meg a Bartók Rádió Petőfi 200 zeneműpályázata. A jelentkezők Petőfi Sándor verseit, vagy azok részleteit felhasználva készíthettek kórusműveket a Magyar Rádió Gyermekkórusának dedikálva. A felhívás célja az volt, hogy zenével ünnepeljék meg a reformkor géniuszát és összekapcsolják a  különböző művészeti ágakat, valamint megismertessék a legifjabb generációval Petőfi életművének jelentőségét. A pályaműveket rangos szakmai zsűri értékelte, az MTVA Bartók Rádió Zenei Lektorátusának tagjai; Kovács Zoltán fagottművész, zeneszerző, Olsvay Endre zeneszerző és Vajda Gergely karmester, zeneszerző. Az ítészek körében volt Dinyés Soma, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezető karnagya, aki az ünnepi hangversenyen is vezényli a kórust, Szűcs Magdaléna másodkarnaggyal együtt.

Zeneakadémia
Esti kivilágításban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) szecessziós stílusú, 1907-ben felépült műemlék épülete, a főváros VI. kerületében, a Liszt Ferenc téren (Forrás: MTVA/Branstetter Sándor)

Az új kórusművek születését ösztönző felhívás első díját Szalai Katalin Pinty úrfi című pályaműve nyerte. 

A második helyezést Kutrik Bence Mi kék az ég! című szerzeménye érdemelte ki.

A harmadik helyen Bucz Magor és Sárvári József osztoztak, A nap, illetve a Szeget szeggel című műveikért. 

A különdíjat Dinya Dávid Mint ágtól a levél című szerzeménye nyerte el.

Az esten a díjazott alkotások ősbemutatóját hallhatja a nagyközönség, és a zeneszerzők számára is ezen a hangversenyen nyújtja át a díjakat a zsűri. 

A új alkotások mellett felcsendülnek a hagyományos gyerekkórus-repertoár téli hangulatot idéző művei is.

A Magyar Rádió Gyermekkórusa a négy díjazott művet december 17-én egy hangversenyen mutatja be a Zeneakadémián. A Bartók Rádió a díjazott alkotásokból stúdiófelvételeket is készít, amelyet december 18-án 19.35-től közvetítenek.

A Magyar Rádió Gyermekkórusa hangversenyéről és a Petőfi 200 Zeneműpályázat díjátadó gálaestjéről bővebben itt olvashatnak

Borítókép: A Magyar Rádió Gyermekkórusa a Zeneakadémián (Forrás: Facebook/ Magyar Rádió Gyermekkórusa) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.