A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Hungarikum díjas lett a Magyar népmesék sorozat + videó

Tegnap este rendezték meg a Hungarikum díjátadó gálát a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban. Idén a Hungarikumok Gyűjteményének 11 tagja vehette át a rangos elismerést. A díjakat Nagy István agrárminiszter adta át.

Forrás: baon.hu2023. 12. 09. 21:00
hungarikum díj
Hungarikum díjátadó gála, Katona József Nemzeti Színház. Fotó: Petőfi Népe/Bús Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár harmadik alkalommal rendezték meg azt a gálát, amely során a 89 tagú Hungarikumok Gyűjteményének azon 11 tagját illették elismeréssel, mellyel a gyűjtemény 2019 és 2023 között gyarapodott – számolt be az eseményről a Baon.hu. Hungarikum lehet minden olyan kiemelésre méltó, a magyarság csúcsteljesítményének tekinthető érték, amely egyedi, különleges és minőségi. A folyamatot bárki kezdeményezheti, így jön létre a nemzeti értékké, majd a kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánítottak listája. Hungarikumnak viszont csak azt nevezhetjük, amit az erre kijelölt bizottság is elfogad: így jön létre a Hungarikumok Gyűjteménye.

hungarikum díj
A Hungarikum díjátadó gálán Csík János és zenésztársai, a Kecskeméti Nemzeti Színház művészei és a Kecskemét Táncegyüttes működött közre (Fotó: Petőfi Népe/Bús Csaba)

 

Hungarikum díjas lett: 

  • a dobostorta
  • a csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, 
  • a Felső-Tisza-vidéki beregi keresztszemes hímzés, 
  • a klasszikus magyar szablyavívás, 
  • a tiszavirág és tiszavirágzás, 
  • a Magyar népmesék rajzfilmsorozat, 
  • a vallásszabadság törvénye, 
  • a karikás ostor, 
  • a szentesi paprika, 
  • a hagyományos fejfák a Kárpát-medencében, és 
  • a szőregi rózsatő. 

A díjakat az egyes területek képviselőinek Nagy István agrárminiszter, V. Németh Zsolt miniszterelnöki biztos és Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere adta át.

Nagy István agrárminiszter köszöntőjében hangsúlyozta, hogy akik díjat vettek át, és a közönség soraiban ültek, különleges emberek, mert egy kérdés vezérli az életüket: mit tehetnek a magyarságért, a megmaradásunkért?

A miniszter arra is kitért, a hungarikumok egy nemzet közösségéről, az álmainkról, a gondolkodásmódunkról, a kreativitásunkról, a lelki tevékenységünkről, a szorgalmunkról és nem utolsósorban a minőség iránti igényükről szól. Valami olyasmit mutatnak meg a jellegzetes magyar karakterből, ami a teljesítményünket is dicséri. Kifejtette: 

a helyi, települési, vármegyei, tájegységi, ágazati értéktárakban, a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében jól megfér egymás mellett az élelmiszer és a népművészeti hagyaték, a természeti, kulturális, épített környezeti érték egyaránt.

– Jelenleg 89 hungarikuma, 152 kiemelkedő nemzeti értéke, 19 vármegyei értéktára, hét külhoni nemzetrész értéktára van hazánknak, és több mint 12 ezer települési értéket tartunk nyilván. Az Agrárminisztérium 2012 óta több mint ezer olyan hazai, Kárpát-medencei külföldi rendezvény szervezésében, finanszírozásában vett részt, amely a hungarikumok bemutatására, népszerűsítésére jöttek létre. Így több mint nyolcmillió ember ismerkedhetett meg ilyen módon a hungarikumokkal, nemzeti értékeinkkel – támasztotta alá számokkal is gondolatait Nagy István. 

hungarikum díj
A díjátadón fergeteges hangulatot teremtett a Kecskemét Táncegyüttes (Fotó: Petőfi Népe/Bús Csaba)

A miniszter szerint a díj arra emlékeztet bennünket, hogy féltő gonddal óvjuk és védjük identitásunkat, hagyományainkat, kultúránkat, mert ez a megmaradásunk alapja.

Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia beszédében kiemelte, a városban is egyre több a hungarikum, a Helyi Értéktárban pedig több mint kétszáz értéket tartanak nyilván. A válogatás alulról építkezik, így például bárki adhat le javaslatot arra, hogy mi kerülhessen be a helyi tárakba. Hungarikum viszont csak az lehet, ami a városi és regionális tárból bekerült a megyeibe, ezt követően pedig a Magyar Értéktárba. 

Borítókép: Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió ügyvezető igazgatója Nagy István agrárminisztertől vehette át a díjat (Fotó: Petőfi Népe/Bus Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.