Magyarország 365: kihirdették az idei díjazottakat

Budapesten hirdették ki az idei fotópályázat díjazottjait. A Magyarország 365 neves szakemberekből álló, hétfős zsűrijétől 16 pályázó kapott elismerést.

Forrás: MTI2023. 12. 07. 16:00
Kihirdették a Magyarország 365 fotópályázat idei díjazottjait
Kihirdették a Magyarország 365 fotópályázat idei díjazottjait Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pályázatot ötödik alkalommal hirdették meg, az idei évtől a Magyar Örökség Kezdeményezés Nonprofit Kft. és a Batthyány Lajos Alapítvány koordinálásában, a magyar kormány támogatásával. A Magyarország 365 fotópályázat célja, hogy az alkotók lencséjén keresztül, egyedi látásmóddal mutassa be az ország természeti kincseit, tájait, építészetét és az itt élő közösségeket. A kezdeményezés lehetőséget nyújt a profi és hobbifotós résztvevőknek arra is, hogy alkotásaikat a nagyközönség előtt is megmutassák, népszerűsítsék. 

Kihirdették a Magyarország 365 fotópályázat idei díjazottjait
Az érdeklődők a Magyarország 365 fotópályázat díjátadó ünnepségén, az Eiffel Műhelyházban tekinthették meg a képeket. Fotó: Hegedüs Róbert


 

A beküldött fotókban egyszerre van benne minden, ami sajátosan magyar, minden, ami időtálló szépség, és az is, ami minden embernek érthető a világban. Itthon készültek, de mindenkihez szólnak

– fogalmazott Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az Eiffel Műhelyházban tartott szerdai díjátadón. „A 44 ezer kép sokfelől érkezett, de a szülőföldhöz való kötődés köti őket össze” – mondta. 

A pályázat képeiből készült album az év elején a könyvesboltok polcain is megjelenik majd az ország több száz pontján.

„Sokszor nem tudjuk, hogy mi vesz minket körül, a fotópályázat pedig segít megismerni hazánkat, azt, hogy hol is élünk igazából” – mondta Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. A fotósok által megteremtett szemlélődés „mindenkinek lételeme kell hogy legyen” – fűzte hozzá.

A pályázatra már az első évben 21 ezer kép érkezett, idén pedig több mint 44 ezer.

Öt – természet, táj, építészet, portré és közösségi események, valamint streetfotó – kategóriában lehetett pályázni egyedi képekkel vagy sorozatokkal. A szakmai zsűri minden kategóriában három díjat osztott ki, valamint a zsűri különdíját. Az első helyezettek és a különdíjas nettó kétmillió forintos, a második helyezettek egymillió forintos, a harmadik helyezettek ötszázezer forintos díjazásban részesülnek.

A korábbi öttagú – Kaiser Ottó Magyar Örökség-díjas fotográfus, zsűrielnök; Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus; Haris László fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja; Potyó Imre környezetkutató, természetfotós, a 2020-as pályázat díjazottja, az év természetfotósa és a magyar természetfotó nagydíjasa; Rizsavi Tamás fotográfus, a 2021-es pályázat közönségdíjasa – zsűri idén Szalontai Ábel Balogh Rudolf-díjas fotográfussal, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanárával, valamint Kurucz Árpád fotográfussal, a 2010-es Pictures of the Year nemzetközi sajtófotó-pályázat fődíjasával bővült.

 

Borítókép: A Magyarország 365 zsűrije és idei díjazottjai (fotó: Hegedüs Róbert/MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.