,,Mohács nem a vége, hanem egy fájdalmas és példamutató állomása volt a nemzet történelmének”

Országos versírói pályázat indul a mohácsi csata 500. évfordulójához kapcsolódóan életre hívott, a térségben kormányzati támogatással megvalósuló fejlesztéseket és eseményeket magában foglaló Mohács 500 program részeként.

2023. 12. 29. 14:00
null
Mohács, 2021. augusztus 29. A mohácsi csata 495. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés résztvevõi a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen 2021. augusztus 29-én. MTI/Ujvári Sándor Fotó: Ujvári Sándor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A programot irányító Mohács 500 Nonprofit Kft. azt írta, hogy a mohácsi csata – 2026-ban esedékes – 500. évfordulójára való méltó megemlékezés jegyében meghirdetett versírói pályázatra 2024. május 31-ig várják a pályaműveket, azokat a Vers.mohacs500.hu internetes oldalra lehet feltölteni.

A szervezők azt remélik, hogy a készülő művekben a szerzőknek sikerül kidomborítaniuk a korabeli keresztény harcosok hősiességét, cselekedetük nagyságát, és a versekben a szomorúság mellett a magyarság kultúrája, értékei, élni akarása és sokszínűsége is megmutatkozik majd.

A művekben az is megjelenhet, hogy 

Mohács nem a vége, hanem egy fájdalmas és példamutató állomása volt a nemzet történelmének.

A Mohács 500 program célja, hogy olyan programok is megjelenjenek az emlékév kapcsán, melyek figyelemfelkeltőek és ösztönző hatásúak az társadalom egészére.

A pályaműveket a kiíró mohácsi önkormányzat által felkért kortárs szakmai és a delegált tagokból álló ötfős zsűri bírálja majd el legkésőbb 2024. augusztus 29-ig. Az első három helyezett és a közönségdíjas alkotás szerzője pénzjutalomban részesül.

A kiírásról bővebb tájékoztatás a pályázat oldalán található. 

 

Borítókép: A mohácsi csata 495. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés résztvevői a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen 2021. augusztus 29-én (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.