Ma nyílik a Resident Art karácsonyi képzőművészeti vására

A 2018-ban debütáló Resident Art Fair kortárs képzőművészeti vásár immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre.

Forrás: residentart.com2023. 12. 14. 17:30
New Kids on the Wall – Ma nyílik a Resident Art karácsonyi képzőművészeti vására
New Kids on the Wall – Ma nyílik a Resident Art karácsonyi képzőművészeti vására Fotó: Asszonyi Eszter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arra a vásár címe is utal, a kurátorok, Bánki Ákos és Schneller János ezúttal a pályakezdő képzőművészekre fókuszáltak. A rendszeresen kiállító művészek mellé közel 40 új kiállítót hívtak meg, akik nagy része még soha nem szerepelt képzőművészeti vásáron, sőt legtöbbjük most debütál a kortárs műkereskedelmi piacon, azaz épphogy csak elkezdte művészi pályafutását. A vásár lehetőséget teremt a fiatalok számára egyfelől a bemutatkozásra, másfelől műveik értékesítésére.

A Resident Art idei karácsonyi vására a New Kids on the Wall címet kapta
A Resident Art idei karácsonyi vására a New Kids on the Wall címet kapta (Forrás: residentart.com)

A 250 oldalas online katalógusban, az elmúlt évekkel ellentétben, idén egyértelműen a figuratív tendenciák szerepelnek nagyobb számban, bár sok esetben az absztrakció és a figurativitás nem választható egyértelműen szét a vásznakon.

A groteszk figurák, a street art világából örökölt látásmód és a bizarr képi világok mellett sokan reflektálnak a digitális képalkotás technikai újításainak vizuális jelenségeire, míg mások előszeretettel használják a művészettörténet ismerős irányzatainak látásmódját. Sok műre jellemző az erőteljes, olykor harsány színek használata, a fragmentáltság, a kollázsszerű kompozíció és az intervizualitás erőteljes jelenléte. Összhatásában a katalógus egy nagyon sokszínű válogatás, amelyet a leginkább a felfedezés merészsége és a kvalitásérzék jellemez.

A Horánszky utcai galéria december 22-ig minden nap, bővített nyitvatartással várja a látogatókat.

 

Borítókép: Érdeklődők a galériában (Fotó: Asszonyi Eszter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.