Különlegességek, amit aligha tudott Magyarország legrégebbi pezsgőpincészetéről

A Törley József által alapított, immár több mint 140 éves múltra visszatekintő pezsgőgyár indulásától kezdve mind a mai napig a hazai piac központi szereplőjének tekinthető. Valóban csaknem megkerülhetetlen szereplő, hiszen Magyarország messze legnagyobb összefüggő szőlő-termőterülettel rendelkezik. Az évtizedek során számos rendkívül érdekes rekordot ért el a társaság, ezekből gyűjtöttünk össze három igazi különlegességet.

Forrás: Törley2023. 12. 27. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A soknál is sokkal több pezsgőt készítenek

Meg tudnád saccolni, hogy hányfajta pezsgő létezik? Netán meg tudnád mondani, hogy ezekből egy pincészetben mennyit készítenek? Bizony vannak olyan házak, ahol ez meglepően sok, sőt nagyon sok! A Törley név Magyarországon szinte a pezsgő szinonimája. Messze a legismertebb pezsgőmárkák egyike, ám azt már kevesen tudják, hogy mennyire nagy a palettája. Ennek nagysága még a piacon jártas szakemberek egy részének is igencsak meglepő lehet. 

A társaság Magyarországon, egyedülálló módon, négyféle technológiával nem kevesebb, mint 60-féle pezsgőt készít a teljesen száraztól az édesig. Ezek között vannak a tradicionális eljárással készített pezsgők, amelyek legkevesebb 24–36 hónapig érlelődnek a pincékben. 

Az eljárás különlegessége, hogy ilyenkor a pezsgő abban a palackban kerül a fogyasztók asztalára, amelyben erjedt, majd érlelődött.  

A seprőt degorzsálással távolítják el a palackból (Fotó: Oláh Gergely Máté)

 

Magyarország legnagyobb szőlője

A Törley – a szó legszorosabb értelmében – Magyarország legnagyobb területén működő borászati vállalkozása és szőlőtermelője. Az etyeki dombokon és vonzáskörzetében ugyanis csaknem 900 hektár saját, s ami igazán különleges, egybefüggő szőlőterülete van. A társaság egyébként a szőlőtermesztéstől kezdve a palackozásig valamennyi munkafolyamatot ellenőrzi, illetve maga végzi, 

így tehát a pezsgő- és borkészítési technológia immár több mint 140 éve, az 1882-es alapítása óta házon belül van. 

 

Meglepő, hol piacvezető a Törley  

Külföldi piacok nélkül egyetlen, szektorában meghatározó vállalat sem létezhet. Ennek fényében abban nem sok meglepő van, hogy a Törley az elkészített pezsgők több mint egyharmadát, a borainak mintegy felét exportra szállítja. A

magyar pezsgő legfontosabb piacai Skandináviában, Kanadában és a Baltikum országaiban találhatók,

de eljutnak olyan távoli helyekre is, mint Kína, Japán, de Ghánában és Nigériában is isznak Törley-készítményeket. 

A társaság Magyarországon, egyedülálló módon, négyféle technológiával nem kevesebb, mint 60-féle pezsgőt készít (Fotó: Oláh Gergely Máté)

Utóbbiak igazán különleges helyszínnek számítanak, az azonban kifejezetten meglepő, hogy van olyan ország, ahol az egy főre jutó Törley pezsgő fogyasztása bizony a magyarországihoz mérhető! Észtországban a piacvezető Törley pezsgőből egy főre számítva évente körülbelül annyi fogy, mint itthon. Ehhez mérhető hatalmas szakmai siker az is, hogy a kanadai Québec tartományban a pincészet egy meghatározó márkája, a Hungaria Grande Cuvée Brut pezsgője a piacvezető. Mindez azért is különösen nagy szó, mert ezt a tartományt elsősorban francia ajkúak lakják, ahol a francia márkák roppant erős beágyazottsággal rendelkeznek. 

Borítókép forrása: Facebook/Törley Pezsgőmanufaktúra

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.