A Magyar himnusz című kiállítás további bemutatkozásai

A Józsa Judit Galéria Magyar himnusz című kiállítása, amely 96 művész 100 alkotását tartalmazza, január 20. és február 24. között Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona kiállítótermében lesz látható, március 15. és május 27. között pedig Szegeden, a Dóm altemplomában, a látogatóközpontban. Józsa Judit elárulta, a tárlatra máshol is lehet majd számítani.

2024. 01. 10. 11:00
null
Budapest, 2023. október 8. Érdeklõdõ a Józsa Judit Mûvészeti Alapítvány által a Magyar Himnusz 200. emlékéve tiszteletére rendezett Magyar Himnusz címû, Kárpát-medencei kortárs keresztény alkotómûvészeti kiállításon a megnyitó napján a budapesti Józsa Judit Galériában 2023. október 8-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzeti imánk a magyar nemzeti identitás, a közösségi emlékezet, a hazaszeretet, a hazafiság, a hősiesség, az önfeláldozás és az összetartozás erejének megtestesülése. A kiállításra invitáló meghívón megfogalmazódik a kérdés: Mit üzen ma a Magyar himnusz a Kárpát-medencei kortárs keresztény magyar alkotók műalkotásain keresztül? 

VITÁLYOS Eszter;
Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, a kiállítás fővédnöke (Forrás: MTI/Illyés Tibor)

A Magyar himnusz kiállítás létrejötte

A Józsa Judit Művészeti Alapítvány a nemzeti imánk születésének 200. évfordulója tiszteletére tavaly Magyar himnusz címmel és tematikával, a fenti gondolatok és eszmék mentén nyílt képző-, nép- és iparművészeti pályázatot hirdetett profi alkotók számára. Emellett felkérték részvételre a Kárpát-medencében és az anyaországban kiemelkedően alkotó kortárs keresztény magyar művészeket. 

Hiánypótló tárlatról van szó, hisz máshol nem szerveztek ilyen témájú, az anyaország határain túl élő művészeket is aktívan bevonó, magas színvonalú tárlatot a 200. évforduló alkalmából.

A szervezők meggyőződése, hogy korunk európai történéseinek ismeretében a Magyar himnusz összművészeti kiállításra felkért és azon részt vevő valamennyi Kárpát-medencei kortárs keresztény magyar alkotó üzenete műalkotásaikon keresztül nemzeti megtartó erőt képvisel.  

A tárlat fókuszba állítja a nemzeti művészet kiemelt fontosságát, bemutatja annak magas színvonalát és példát mutat az összefogásról, a keresztény szellemiségről, a magyar lélekről. 

Borítókép: Érdeklődő a Magyar himnusz kiállításon Budapesten (Forrás: MTI/Illyés Tibor)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.