Sárkányok foglalták el a fővárosi biodómot + képgaléria

A sárkány tavasszal az égig szökik, repül felhőkön túl, míg ősszel lebukik az óceánok legmélyére. Ezért ébredése a földi energia megújhodását jelzi. A fővárosi biodóm egy látványos kiállítással tiszteleg a kínai kultúra előtt.

2024. 01. 30. 10:00
Sárkány Éve Lampion Fesztivál
2024.01.29. Budapest Biodóm, lampion kiállítás Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai kultúrában a sárkányt tekintélyes, méltóságteljes és szerencsés mitológiai lénynek tartják. 

Sárkány Éve Lampion Fesztivál
A sárkány évét ünnepli a Lampion Fesztivál. Fotó: Kurucz Árpád

Egyike a tizenkét állatövi jegynek, amely tizenkét évenként jelenik meg a kínai luniszoláris naptárban. Az idei sárkány évére csatlakozott a Lampion Fesztivál és a biodómba hozta a kínai kultúrát, hogy így ünnepelje az újévet. 

A látványos tárlat az állatkert „sárkányaira”, a hüllőkre és azok védelmére szeretné felhívni a figyelmet a kiállítás, azon túlmenően, hogy misztikus kirándulásra hív, a létező és a mitologikus állatok gazdag szimbólumrendszerébe.

Február 10-én kezdődik a kínai holdújév és vele a sárkány éve. A kínai sárkány szimbólum a jóságot, bátorságot, következetességet, kitartást példázza. A sárkány tavasszal az égig szökik, repül felhőkön túl, míg ősszel lebukik az óceánok legmélyére. Ezért ébredése a földi energia megújhodását jelzi.

Sárkány Éve Lampion Fesztivál
A sárkány éve a megújulás. Fotó: Kurucz Árpád

A biodóm bejáratán belépve mágikus utazásban kezdődik el: a fény és az árnyék játéka egy állatokkal teli fantáziavilágba vezet, ahol olyan állatok bújnak elő, mint a flamingó, a tigris és az elefánt. Mellettük jelennek meg a képzeletbeli lények, a főnix és a sárkány. 

Borítókép: Lampion Fesztivál (Fotó: Kurucz Árpád) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.